top of page

הכּוּר הגרעיני בדימונה

מקום סודי, המפורסם ביותר בארץ, על פי מקורות זרים.

הם, המקורות הזרים, טוענים כי בכור הגרעיני בדימונה מייצרים פצצות גרעיניות ממשפחת האטום.

הממשלה הישראלית מתעקשת לקרוא למקום: "קריה למחקר גרעיני" (ובקיצור: קמ"ג), ונציגיה מוכנים רק להתבטא בתגובה הידועה כ"אין תגובה", בכל התייחסות למקום. ואם נפלטו לחבר כנסת או שר בממשלה, כמה מילים מפורשות שמפזרות את הערפל - הוא נאלץ מיד להתנצל ולומר שדבריו הוצאו מהקשרם, ושהמילים שלו לא הובנו כהלכה.

ובכל זאת,

סביב השטח הענק השוכן בשטח השיפוט של העיר דימונה, בנגב, מרחפת הילה מיוחדת ומסתורית. אותה הילה עטופה בערפל שיש לו שם: "עמימות גרעינית" – ביטוי מקורי בעברית שהמציא הממסד הביטחוני כדי לייצר הרתעה. שיידעו אויבינו, או שידמיינו, איזה נשק יש לנו בארסנל, ושלא יעזו להתעסק איתנו יותר מדי.

אם להאמין למקורות הזרים, מה שמיוצר בקמ"ג הוא הקלף המנצח של תורת הבטחון הישראלית, הוא נשק יום הדין, הוא "ברירת שמשון". ורק אם לא תהיה ברירה יעשו שימוש בתוצרת שלו.

איזה שימוש ? שילמדו מההיסטוריה מה קרה להירושימה ונגסאקי.

מעטים מאד, רק כאלה עם סיווג ביטחוני גבוה במיוחד, יודעים מה עושים בקמ"ג.

הציבור הישראלי מקבל את העמימות הגרעינית, וסומך על מנהיגיו בכל הקשור לכור בדימונה ולכל מה שנעשה שם. זה חלק מהמידע שכולם יודעים וכולם שומרים אותו כסוד גלוי. ובאופן נדיר, גם התקשורת הישראלית לא מחטטת יותר מדי ונאמנה לצנזורה החמורה שמכסה את המקום ואת העיסוק בו. אסור לשאול שאלות מיותרות, ואסור להיכנס לפרטים.

היה אחד, מרדכי וענונו, שעבד בקמ"ג, והצליח להבריח צילומים משם ולמכור לעיתון לונדוני שפרסם אותם לעולם כולו. צילומים אותנטיים על פי מקורות זרים. אותו וענונו נעצר על ידי המוסד הישראלי, במבצע שכאילו נלקח מסרט הוליוודי, נדון ל-30 שנות מאסר אותן ריצה עד תומן בכלא.

אגב,

מי שמתעקש, יכול למצוא רמזים באינטרנט - ויקיפדיה, למשל, מנדב פרטים די מעניינים שנלקטו ממקורות גלויים. ישנם גם אתרים חשובים או אנונימיים שמרחיבים קצת יותר, ואפילו מציגים תמונות, אבל לך תדע מה נכון ומה לא, ומה מתפרסם בסגנון "הפוך על הפוך".

רמז דק אפשר למצוא בסטטיסטיקות מעניינות.

למשל: במקום הראשון בדירוג הערים בישראל ששטח השיפוט שלהם הוא הגדול ביותר, נמצאת, באופן די מפתיע, עיר קטנה ושמה: דימונה. לפני ירושלים ולפני תל אביב.

מי שלא מופתע - הם אלה שמכירים את הסביבה, או כאלה שהסתובבו שם פעם, בדרך מאי שם לאי שם, וראו מחלון המכונית קילומטרים ארוכים של גדר, בלב המדבר עם שלטים "אסור לצלם".

הקריה למחקר גרעיני.jpg

הצילום המפורסם ביותר של
הקריה למחקר גרעיני מעבר לגדר

ואם כל מה שנכתב כאן לא הוסר על ידי הצנזורה, ואם כותב שורות אלה עדיין לא הוזמן לחקירה על ידי אחת מזרועות הביטחון של מדינת ישראל, כנראה שהאמור לעיל עומד בסטנדרטים של העמימות הגרעינית.
 

        זהו חלק מפרויקט "כמוסת זמן ישראל 1948-2023".


מה היא כמוסת הזמן ?

לקט נבחר של 75 תמונות מצב ישראליות כאלה שהיו ועדיין כאן איתנו. כל אחת מהן שווה הגדרה מעודכנת עם כמה מילות הסבר יחד עם טיפ טיפה היסטוריה. ככה בקטנה - וכולן יחד נכנסות לתוך כמוסת הזמן וירטואלית שתישאר באוויר למען הדורות הבאים.

אפשר לראות מה נכנס אליה בהקלקה על הכמוסה.

bottom of page