ירושלים של זהב
שיר ישראלי פופולארי ומוּכָּר ברמה לאומית.
למרות שנכתב והולחן כ-20 שנה לאחר הקמת המדינה, "ירושלים של זהב" הוא סוג של המנון ישראלי. מרטיט לבבות יהודים מכל העדות והזרמים, בארץ וגם בעולם. בינתיים הוא משמש כסְגָן של "התקווה", וממלא מקומו במקרים רבים בהם ההמנון הלאומי לא משתתף.
איך השיר נהיה כזה ?
יש בו מרכיבים של מותג לאומי מצליח: כריזמה מילולית עם ביטויים שנשלפו ממאגר הכתובים היהודי, הלחן שלו קליט וזורם בשירת המונים, והוא נכתב על ידי נעמי שמר - קיבוצניקית מקיבוץ כנרת, שידעה לפרוט על מיתרי הלב הישראלי בעשורים הראשונים של המדינה.
לכל אלה יש להוסיף את השמעת הבכורה שלו בתזמון מתאים: ימים אחדים לפני מלחמת ששת הימים, רגע לפני שיתחולל המהפך שישנה את המציאות בירושלים, בישראל, ובמזרח התיכון כולו.
תקציר היסטורי
"ירושלים של זהב" הופיע בזמן הנכון במקום הנכון בתזמון ממש פלאי. כאילו בהזמנה של מחלקת ההיסטוריה - חודש מאי 1967, העיר ירושלים עדיין חצויה ובליבה חומה, שמפרידה בין החלק המערבי למזרחי. על הבמה באולם "בנייני האומה" בירושלים המערבית, עמדה שולי נתן - זמרת צעירה ואלמונית למדי, עם גיטרה וקול פעמונים, ושרה בלי תזמורת ובלי מלווים. רק היא וירושלים של זהב.
מיד עם השמעתו, השיר נקלט היטב באזני הקהל, וכבר שם בהופעת הבכורה שלו, יכלו אלפי הצופים באולם לזמזם יחד עם הזמרת את הפזמון החוזר, כאילו הם מכירים את המילים והלחן.
שבועות ספורים לאחר מכן, בתום מלחמת ששת הימים, צה"ל החזיר לישראלים את הכותל המערבי וכל חלקי העיר המזרחית. שני חלקי העיר אוחדו לאחת, ירושלים עלתה לראש שמחתנו והשיר היה חלק מהאופוריה ואלבומי הניצחון. כך הבטיח את מקומו בפנתיאון הישראלי.
מאז ובמשך שישה עשורים הוא מככב בצמרת מצעד הפזמונים העבריים של כל השנים, נלווה לאירועים לאומיים בארץ ובעולם והספיק לצבור שלל תארים, וביניהם: האלבום הישראלי הנמכר ביותר, השיר העברי המקורי הנפוץ ביותר בעולם, והמתורגם להכי הרבה שפות.
במשך השנים נשמעו קריאות להחלפת ההמנון הלאומי, ולהצבת ירושלים של זהב בראש, אבל זה לא הולך לקרות בעתיד הנראה לעין. כי עם כל הכבוד, "התקווה" ותיק ממנו בהרבה, יצוק על יסודות הבניין של המדינה והוא חלק ממנה כמו מגילת העצמאות, הכותל, והכנסת.
אירוניה היסטורית
כמו ההמנון, גם ירושלים של זהב לא ממש מקורי, וכולל סוג של הפרת זכויות יוצרים, וכמוהו מעורר ויכוחים בהקשר פוליטי - שניהם עוסקים בקונצנזוס יהודי במדינה שבה יש גם מיעוט בולט של הלאום הערבי.
שיא האירוניה: דווקא השיר הזה מייצג את הסמליות של הסכסוך היהודי/ערבי – בתמונות ובסרטים, הביטוי "ירושלים של זהב" נלווה לתמונות הקלאסיות של העיר המצולמות בגוונים זהובים, ובהן בולטת במיוחד הכיפה המוזהבת של "מסגד עומר" על הר הבית המקודש ליהודים ולמוסלמים.

זהו חלק מפרויקט "כמוסת זמן ישראל 1948-2023".
מה היא כמוסת הזמן ?
לקט נבחר של 75 תמונות מצב ישראליות כאלה שהיו ועדיין כאן איתנו. כל אחת מהן שווה הגדרה מעודכנת עם כמה מילות הסבר יחד עם טיפ טיפה היסטוריה. ככה בקטנה - וכולן יחד נכנסות לתוך כמוסת הזמן וירטואלית שתישאר באוויר למען הדורות הבאים.
אפשר לראות מה נכנס אליה בהקלקה על הכמוסה.















































