רחוב הרצל פינת ז'ב וטינסקי
רחוב הרצל הוא רחוב ראשי בעיר עברית.
לא רק בתל אביב או בירושלים - ב-52 ערים בישראל יש רחוב על שמו של הרצל. אפילו בבני ברק החרדית (עליה ידובר בהמשך).
ככה עשו כבוד לאיש שחזה אותנו מנהלים כאן מדינה - בנימין זאב. זה עם הזקן על המרפסת בבזל, שנראה בתמונה המפורסמת כשהוא משקיף אל האופק במבט האייקוני.
בנימין זאב הרצל הוא המונצח הוותיק ביותר בפנתיאון הלאומי של העם היהודי בעת החדשה.
הסופר והמשפטן שהוביל את המהפכה הציונית, היה עוד בחייו סמל ומופת מנהיגותי שזכה לכבוד ולהערצה, גם בעיני מי שלא הסכימו עם דעותיו.
הוא בעצמו, כנראה, ידע להעריך את מעמדו, והתמסר לצלמים וציירים שביימו יחד איתו תמונות שיגיעו לכל אמצעי התקשורת וספקי המידע. וזאת, חשוב לזכור, בעידן שהמצלמה היתה פלא תקשורתי חדיש ולא נפוץ. תמונות אלה זכו לתפוצה נרחבת בחייו, ועוד יותר: אחרי מותו, כשהפך למזוהה יותר מכל אחד אחר עם שיבת היהודים לארצם, עם ההיסטוריה של ישראל בעת החדשה.
מותו הפתאומי ב-1904 כשהוא רק בן 44, בשיא כוחו ופעילותו, כשהתנועה הציונית כבר התכנסה לקונגרסים שהוא יזם, והקימה נקודות יישוב בארץ ישראל – היכה בתדהמה את הציבור היהודי ביישוב העברי.
הנצחתו היתה רק עניין של זמן.
עוד לא מלאה שנה למותו וכבר החליטה המושבה ראשון לציון לקרוא רחוב על שמו. אחר כך, ב-1907, נקראה שכונת מגורים בכרמל על שמו ("הרצליה"), ב-1910 הוקמה שכונת "תל אביב", ששמה כשם הכותרת העברית לספר שכתב, השכונה היתה לעיר ובליבה רחוב הרצל, ובית הספר התיכון העברי הראשון, שנקרא על שמו "גימנסיה הרצליה".
מאז, שמו ומורשתו העפילו למקום הראשון בטבלת האישים המיתולוגיים של ההיסטוריה היהודית – לפני רוטשילד ומונטיפיורי, הנדיבים הידועים. לפני הרמב"ם ויהודה הלוי, ולפני וולפסון, פינסקר, אחד העם, ארלוזורוב וכל הדמויות הפעילות בהנהגת התנועה הציונית.
הרצל הוא האישיות היחידה שהשם שלה מוזכר במפורש במגילת העצמאות. מה שמבטיח את הישארותו סמל היסטורי גם היום, אחרי מאה עשרים שנות ציונות. כמו "התקווה" וכמו המגן דוד והכחול לבן.
אם לשפוט לפי התנועה הסואנת ברחובות שנקראים על שמו, ואם נוסיף את "הר הרצל" המקודש לתפארת עצמאותנו, ואת העיר הרצליה, והעיר תל אביב, וגימנסיה הרצליה, ומוזיאון, ויערות, אניה, ובתי מלון, ושטרות כסף, ושירים עבריים, וכיכרות ומוזיאונים ורחובות ברחבי העולם, ושמות פרטיים ושמות משפחה של אזרחים הנושאים בגאון את אחד משלושת שמותיו – בנימין זאב הרצל – הרי שמדובר בהנצחה מסחררת. עליה מבוסס, בין הייתר, הנרטיב של העם היהודי בישראל ובעולם כולו.