top of page
רחוב הרצל פינת ז'בוטינסקי.jpg

רחוב הרצל פינת ז'בוטינסקי

חתיכות היסטוריה

הרצל VS ז'בוטינסקי

רחוב הרצל פינת ז'בוטינסקי
רחוב הרצל פינת ז'בוטינסקי.jpg

רחוב הרצל הוא רחוב ראשי בעיר עברית.

לא רק בתל אביב או בירושלים - ב-52 ערים בישראל יש רחוב על שמו של הרצל. אפילו בבני ברק החרדית (עליה ידובר בהמשך).

ככה עשו כבוד לאיש שחזה אותנו מנהלים כאן מדינה - בנימין זאב. זה עם הזקן על המרפסת בבזל, שנראה בתמונה המפורסמת כשהוא משקיף אל האופק במבט האייקוני.

 

בנימין זאב הרצל הוא המונצח הוותיק ביותר בפנתיאון הלאומי של העם היהודי בעת החדשה.

הסופר והמשפטן שהוביל את המהפכה הציונית, היה עוד בחייו סמל ומופת מנהיגותי שזכה לכבוד ולהערצה, גם בעיני מי שלא הסכימו עם דעותיו.

הוא בעצמו, כנראה, ידע להעריך את מעמדו, והתמסר לצלמים וציירים שביימו יחד איתו תמונות שיגיעו לכל אמצעי התקשורת וספקי המידע. וזאת, חשוב לזכור, בעידן שהמצלמה היתה פלא תקשורתי חדיש ולא נפוץ. תמונות אלה זכו לתפוצה נרחבת בחייו, ועוד יותר: אחרי מותו, כשהפך למזוהה יותר מכל אחד אחר עם שיבת היהודים לארצם, עם ההיסטוריה של ישראל בעת החדשה. 

Theodor_Herz007.jpg

מותו הפתאומי ב-1904 כשהוא רק בן 44, בשיא כוחו ופעילותו, כשהתנועה הציונית כבר התכנסה לקונגרסים שהוא יזם, והקימה נקודות יישוב בארץ ישראל – היכה בתדהמה את הציבור היהודי ביישוב העברי.

הנצחתו היתה רק עניין של זמן.

עוד לא מלאה שנה למותו וכבר החליטה המושבה ראשון לציון לקרוא רחוב על שמו. אחר כך, ב-1907, נקראה שכונת מגורים בכרמל על שמו ("הרצליה"), ב-1910 הוקמה שכונת "תל אביב", ששמה כשם הכותרת העברית לספר שכתב, השכונה היתה לעיר ובליבה רחוב הרצל, ובית הספר התיכון העברי הראשון, שנקרא על שמו "גימנסיה הרצליה".

מאז, שמו ומורשתו העפילו למקום הראשון בטבלת האישים המיתולוגיים של ההיסטוריה היהודית – לפני רוטשילד ומונטיפיורי, הנדיבים הידועים. לפני הרמב"ם ויהודה הלוי, ולפני וולפסון, פינסקר, אחד העם, ארלוזורוב וכל הדמויות הפעילות בהנהגת התנועה הציונית.

 

הרצל הוא האישיות היחידה שהשם שלה מוזכר במפורש במגילת העצמאות. מה שמבטיח את הישארותו סמל היסטורי גם היום, אחרי מאה עשרים שנות ציונות. כמו "התקווה" וכמו המגן דוד והכחול לבן.

אם לשפוט לפי התנועה הסואנת ברחובות שנקראים על שמו, ואם נוסיף את "הר הרצל" המקודש לתפארת עצמאותנו, ואת העיר הרצליה, והעיר תל אביב, וגימנסיה הרצליה, ומוזיאון, ויערות, אניה, ובתי מלון, ושטרות כסף, ושירים עבריים, וכיכרות ומוזיאונים ורחובות ברחבי העולם, ושמות פרטיים ושמות משפחה  של אזרחים הנושאים בגאון את אחד משלושת שמותיו – בנימין זאב הרצל – הרי שמדובר בהנצחה מסחררת. עליה מבוסס, בין הייתר, הנרטיב של העם היהודי בישראל ובעולם כולו.

מצבה על קבר הרצל בירושלים 2.jpg

במחלקת ההנצחה של הפנתיאון הלאומי יש לו כמה מתחרים רציניים. כמו: דוד בן גוריון, עם רחובות ושכונות, אוניברסיטה ונמל תעופה על שמו. וכמו יצחק רבין שהספיק לצבור בזמן קצר רחובות ושכונות ובתי ספר תיכון ומרכז מורשת.

אבל למתחרה הבולט ביותר קוראים זאב ז'בוטינסקי.

Zeev_Jabotinsky.jpg

ז'בוטינסקי נכנס לפנתיאון הלאומי על תקן אישיות פוליטית נערצת, שאינה מקובלת על הממסד הציוני.

תמונתו לא התנוססה ברחובות ובמוסדות ציבור, ועד היום אינה מוכרת כל כך לציבור הרחב. מורשתו זכתה להכרה, בחייו, רק על ידי חלק קטן מאד בציבור היהודי, אלה שדגלו בהשקפת עולם רוויזיוניסטית, שהיתה כבר אז בצד הימני של המפה הפוליטית. אידיאולוגיה ימנית נפסלה על ידי הממסד הציוני ובעיני המנהיגות של היישוב העברי הוא נחשב לאומני ואפילו "פאשיסט".

ובכל זאת...

איכשהו הצליח ז'בוטינסקי לפלס דרך אל צמרת טבלת המונצחים של מדינת ישראל עם כמה הישגים בלעדיים - 55 רחובות נקראים על שמו בערים שונות ברחבי הארץ, אפילו יותר מרחובות הרצל ובן גוריון. רחוב ז'בוטינסקי אחד חוצה שלושה ערים ברצף אחד – רמת גן, בני ברק ופתח תקווה, והוא אולי הרחוב הארוך ביותר בארץ. על שמו של מנהיג התנועה הרוויזיוניסטית גם שכונות מגורים, פארק ציבורי, ומכון לשימור משנתו הפוליטית - הֶספֶּק מרשים במיוחד למי שהתקבל לקונצנזוס רק אחרי מותו, ב-1940, ושנים רבות לאחר הקמת המדינה.

 

כמו הרצל, גם ז'בוטינסקי נפטר צעיר, יחסית, בגיל 59 ובאופן פתאומי, והאבל על מותו חצה מפלגות והשקפות פוליטיות. כך למשל בחיפה, עיר "פועלית" שרוב תושביה נמנו על המפלגות השמאליות, החליטה העירייה להנציח אותו בקריאת רחוב על שמו, חודשים ספורים לאחר מותו.

בתל אביב וברמת גן, שבראשן עמדו ראשי עיר ממפלגות הימין, מיהרו לכבד את זכרו ולקרוא על שמו רחוב הרצל אחד במקום טוב על המפה.

 

למי ההנצחה כל כך חשובה ?

ולמה זה משמעותי שאחד בקונצנזוס והשני לא כל כך ?

על כך בפרק הבא: ההנצחה והנרטיב.

מפה - הרצל פינת ז'בוטינסקי 4.jpg

"הרצל פינת ז'בוטיסקי"

ככה מחליטים בשבילנו את מי חשוב יותר לזכור

בשלושה פרקים

עוד חתיכות היסטוריה
בקליק על התמונה

poiner 4.gif
תמונת לוגו לחתיכות היסטוריה 5_edited.jpg

זה פשוט מעניין

bottom of page