עיר הנוער והנעורים
ב-1963 התחולל מהפך באופי הבילוי של הנוער הישראלי.
בחודש אוגוסט אותה שנה, עיר הנוער הראשונה קמה, ובישרה לעירונים מאזור תל אביב והסביבה כי הגיע הזמן לצאת מהבית, ולבלות בכיף. בילוי נטו - נטול ציונות וערכים, בלי הורים ומורים, בלי מדריכים, רק הם בחברת עצמם.
העיר התנהלה במשך יותר משני עשורים, לתקופת זמן קצובה בחודשי הקיץ, עד שגוועה ושקעה במעמקי הארכיונים ההיסטוריים, בלי לקבל את הכבוד המגיע לה.
מיליוני בני נוער ביקרו בה במהלך השנים. ומדהים לראות איך האירוע המחזורי הענק הזה, הצליח לחמוק מהיכל הנוסטלגיה הישראלית ונדחק ממנה לכמה שורות ואיזכורים. עם מעט תמונות, וללא דיון רציני על מקומו המעצב בתרבות הישראלית.
אז מה הסיפור של העיר והנעורים ?
עיר הנוער היה אירוע מתמשך של צעירים ובני נוער מאזור המרכז.
הוא התקיים כל שנה, בתל אביב, משנות ה-60 ועד שנות ה-80, בלילות הקיץ. לילה אחרי לילה נהרו עשרות אלפים אל מתחם "גני התערוכה" שמעבר לנחל ירקון. הציפו את הביתנים, התחרויות, המופעים, את מתקני הלונה פארק, את המסעדות והדוכנים הפזורים בכל מקום.
האירוע נמשך שבועיים או שלושה, ולפעמים יותר. הוא משך מאות אלפי מבקרים, בתקופה בה מנתה אוכלוסיית מדינת ישראל רק מחצית ממספר תושביה כיום.
בשנות השיא של עיר הנוער הגיעו אל המתחם, בקיץ אחד, כ-600,000 מבקרים.
זה היה אירוע של פעם בשנה.
בהגיע החופש הגדול, בחודשים יולי אוגוסט, הוכרז על פתיחת עיר הנוער. עיריית תל אביב השיקה את המיזם בטקס רציני ואפוף בחגיגיות.
ראש העיר האמיתי של תל אביב "מסר את מפתחות העיר" לנער צעיר, בן 17 או 18, תלמיד באחד מבתי הספר התיכוניים מאזור המרכז. ראש העיר הצעיר והסמלי נבחר לתפקידו על ידי מועצת התלמידים, וכך גם חברי המועצה הצעירים סביבו. תחת עינם הפקוחה של המפיקים, הם ניהלו את ההפנינג ההמוני הגדול ביותר שידעו צעירי ישראל בשנים ההן, וכנראה בכל השנים מאז ומעולם.
הטקס הסמלי עניין יותר את העירייה, את המפיקים ואולי גם את העיתונאים שהוסיפו לטקס מימד תקשורתי מכובד, ודיווחו כל שנה מחדש על מה שהולך לקרות ואחר כך על מה שקורה.
הצעירים ובני הנוער רק חיכו לרגע שייפתחו השערים, והם יוכלו לנהור בהמוניהם, פנימה למתחם גני התערוכה. הם הגיעו באוטובוסים בקווים מיוחדים שארגנה חברת דן, מכל רחבי גוש דן - כל אוטובוס מלא ודחוס בזיעה והורמונים, במכנסיים קצרים ובג'ינסים, בסנדלים ונעלי עקב, בחצאיות מיני ומקסי, בהבל פה מתובל בניחוחות ג'ל ובשמים של בנים ובנות, תיכוניסטים וחיילים.
הם באו לבד או בקבוצות, בלי ההורים. באו מאזור המרכז - מתל אביב ומרמת גן, מפתח תקווה ונתניה, מאשדוד ומרחובות, וגם מכל רחבי הארץ.
באו כדי ל...
בעצם גם הם לא ידעו בשביל מה בדיוק.
באו כי זה התרחש. באו בגלל הביתנים שסיפקו איזשהו תוכן שיכול לעניין אותם. בגלל תחרויות הספורט שרצו להשתתף בהן. באו בגלל הזמרים שהופיעו שם. בגלל הלונה פארק. באו לפגוש חבר'ה, להכיר חדשים, לראות ולהיראות.
באו כי לא ביקשו כסף בכניסה (מלבד תשלום סמלי בשלוש השנים הראשונות).
נכון שהנקניקיות בדוכנים עלו הרבה לירות, גם הגלידות והארטיקים, ובקבוקי התסס. הבזבוזים לא היו אז חלק מסדר יומם, כי רבים מהם היו בני המעמד הבינוני ומטה, ומי שהצטייד בדמי כיס, חסך אותם למתקני הלונה פארק הצמוד שהיו חלק בלתי נפרד מהאטרקציה. לנסיעה ברכבל, לישיבה בגלגל ענק, ו"רכבת-שדים", וכל מתקני השעשועים שנפתחו לקהל הרחב והצעיר מאד.
אז - הם היו צעירים בתיכון, חיילים בצבא.
היום - הם בני שישים, שבעים ושמונים, הם הורים וסבים וסבתות.
הנכדים והנינים שישמעו את סבא מספר על ימי נעוריו, לא יבינו את גודל האירוע ועוצמתו, ואיך קיבצו פעם כל כך הרבה בני נוער תחת כיפת השמים, לילה אחרי לילה, בפסטיבל נעורים מתמשך.