החופש הגדול
חופשת התלמידים הישראלים בקיץ.
חופשה שגוררת את כל מדינת ישראל למנוחה חלקית לוהטת ודביקה בחודשים יולי אוגוסט.
החופש הגדול הוא קודם כל, ובעיקר, חופשתה של מערכת החינוך, מילדי הגן ועד הסטודנטים באוניברסיטה - החל מסוף חודש יוני באה מנוחה לחינוך ולהוראה. תלמידים וסטודנטים, מורים ומרצים ואנשי סגל אקדמי, יוצאים לחופשה מלימודים ועבודה.
זוהי תנועת הגלגל הראשון, והיא מניעה את כל גלגלי שיניים האחרים בלוח הזמנים של קיץ ישראלי.
מרגע הישמע הצלצול האחרון של בתי הספר - שליש מאזרחי המדינה פנויים לחפש לעצמם תעסוקה שתאפשר להם לעבור בשלום את חום יולי אוגוסט. שני השלישים הנותרים נאלצים להתאים את עצמם למהפך שהולך לשנות את סדר היום והלילה, ואת מרחבי הפעילות בבית ובחוץ.
באופן רשמי זה מתחיל ב-20 ביוני.
אז, מגיע גל ראשון של תלמידים, מבתי הספר התיכון וחטיבות ביניים, וצוותי ההוראה, יוצאים מהמסגרת שלהם. אחר כך מסתיים סמסטר ב' של רוב המוסדות האקדמיים.
ב-1 ביולי מגיע הגל השני, העוצמתי יותר, שבו מתרוקנים גני הילדים ובתי הספר היסודיים. ומכאן ואילך, עד 31 באוגוסט, ייפתחו כל מיני מסגרות אלטרנטיביות לילדים ולבני נוער, אבל ישראל כבר יוצאת לפגרה חלקית.
הפגרה מביאה איתה שינוי באיזון שהיה קיים לפניה, היא מעלימה הרגלים קבועים וידועים מראש לטובת הבלתי צפוי, מפחיתה את פקקי התנועה בכבישים ומגדילה את התפוסה של בתי המלון ואת היקף הטיסות בנתב"ג.
החופש הגדול הוא צומת זמנים בין שנת לימודים שחלפה לבין שנה חדשה שתבוא כעבור 62 ימים של שעון קיץ.
זהו חלון זמן ארוך במיוחד, 1488שעות, שבו אימהות ואבות מנסים להיערך לכך מראש. ולא כל כך מצליחים. כי גם אחרי שדוחסים בו קייטנות, צהרונים, טיסות משפחתיות לחו"ל, חוגים ותוכניות העשרה – עדיין האופק נראה רחוק. המשבצות היומיות בלוח השנה מתרוקנות, ומחוגי השעון נעים לאט והצאצאים נרדמים אחרי חצות הלילה ומתעוררים אחרי חצות היום.
החופש הגדול מפגיש בני נוער עם החבר`ה בקניון ובים, בקולנוע ובאינטרנט, בחדר אכסניה אילתי או בבית שכור עם בריכה באחד המושבים. ברי המזל שביניהם נפגשים עם תלוש משכורת מעבודה בבורגראנץ' או באחד מרשתות המזון הגדולות. אחרים נפגשים עם אתרי נופש שהזמינו הוריהם בארץ או בחו"ל.
ועוד נפגשים:
בוגרי כיתה י"ב נפגשים בפעם האחרונה בנשף סיום ואפטר פארטי; הסטודנטים שלא נבחנו במועד א' נפגשים עם מועד ב`; המורים עם המרצים ביעדי נופש מאורגנים בחו"ל; בני מחזור אוגוסט שסיימו י"ב עם בסיס קליטה ומיון של צה"ל (הבָּקוּ"ם); הנוער הדתי עם "ימי בין המצרים"; הנוער החרדי עם חופשת "בין הזמנים".
יש מפגשים משפחתיים בין נכדים לבין סבא וסבתא – מפגש שמעניק לכולם רגע של נחת ופתרון נוח למילוי זמן שהיה פנוי בלעדיו, גם לאלה וגם לאלה.
ויש מפגש תעסוקתי שהפך לנורמה מקובלת: המעסיק נפגש עם הילדים של עובדיו, שנאלצו לקחת אותם לעבודה כי לא מצאו סידור אחר.
בסוף חודש אוגוסט חוגגים את סיום החופש הגדול, בשמחה מהולה בעצב - התלמידים עולים כיתה, וכל השאר מתארגנים לחופשת החגים הקרובה
משפט מפתח: אמא מה אני יעשה היום ?
זיכרונות של מבוגרים: חוברות עבודה בחשבון.
סטייל עשירון עליון: סאָמֶר סקוּל
סטייל ארץ ישראל: מחנה קיץ של תנועת הנוער.
חופש קטן בתוך החופש הגדול: "בין הזמנים" של המגזר החרדי.
קייטנה נפוצה: קייטנת סבתא.
חתיכות היסטוריה: קיצור תולדות החופש הגדול – ynet 10.6.2011
ועוד:
* כמה יעלה להורים החופש הגדול ?
* חופש גדול של חרדים
* "החופש הגדול" במגזר הערבי.
* חלוקת מדליות לרגל סיום החופש הגדול
זהו חלק מפרויקט "כמוסת זמן ישראל 1948-2023".
מה היא כמוסת הזמן ?
לקט נבחר של 75 תמונות מצב ישראליות כאלה שהיו ועדיין כאן איתנו. כל אחת מהן שווה הגדרה מעודכנת עם כמה מילות הסבר יחד עם טיפ טיפה היסטוריה. ככה בקטנה - וכולן יחד נכנסות לתוך כמוסת זמן וירטואלית שתישאר באוויר למען הדורות הבאים.
אפשר לראות מה נכנס אליה בהקלקה על הכמוסה.