top of page

הכותל

הכותל המערבי, או בקיצור "הכותל", הוא קיר אבנים (כותל) מקודש ליהודים מכל העולם. הכי קדוש בעת החדשה.

הכותל שוכן בעיר העתיקה בירושלים.

אין בו יופי ואין הדר. בסך הכל קיר ענק, מתנשא לגובה 40 מ' ורוחב 32 מ', עשוי מאבנים גדולות מאד שעומדות על תילן כבר אלפיים שנה, מאז שחרב בית המקדש של היהודים. הסיתות המקורי של האבנים נשחק והתחספס במהלך השנים, וביניהן צמחו שיחים קטנים וצמחיית קירות, וקיני יונים שמוצאות שם מסתור - כל אלה אינם מפחיתים מהעוצמה שיש במקום הזה עבור יהודים, ואולי אף תורמים לה ומחזקים אותה. אף אחד לא יעז לגעת באבנים או לטפל בהם או להעניק להם מראה יותר אסתטי.

 

קדושת הכותל מקובלת על כל הזרמים ביהדות, במשך כל השנים שעברו.

הסיפור ההיסטורי המלווה אותו עבר מדור לדור וליווה את בני העם היהודי בכל שנותיהם בארצות רחוקות, בגלות. שם הם נשאו עיניים אל הכותל, שריד אחרון לתקופה זוהרת בחיי האומה. וחלמו להגיע אליו ולגעת באבניו.

זר שאינו יהודי לא יבין את העוצמה המחשמלת של המקום - את פשר החוויה הרוחנית שחווים יהודים בקרבתו, את קדושתו הבלתי ניתנת לערעור, את אלפי המאמינים שטומנים בין אבני הכותל פתקים, ובהם נכתבת תחינה או בקשה לסיוע או הצלחה מאלוהים, בכל תחום בחיים.

הכותל הוא חלק מרכזי ב"אתר הכותל המערבי".

לרגלי הקיר משתרעת רחבה ענקית, וצמודים אליה בתי כנסת קטנים, מנהרות וחללים ומבנים משוחזרים מימי קדם.

האתר פתוח 24/7 לאורך כל השנה, בימים של גשם ורוחות סוערות כמו בימי קיץ לוהטים. אין שעה אחת ביממה שהוא ריק לגמרי - מיליוני מאמינים נוהרים לשם, מהארץ ומהעולם, כדי להתפלל ולחוות חוויה מיסטית ודתית.

רחבת הכותל מחולקת על ידי מחיצה, לגברים ולנשים.

החלק הגברי הוא הגדול ביותר, ובימים רגילים מתקבצים בו, בקבוצות קטנות וגדולות, גברים המתפללים תפילה, אחת משלוש התפילות הקבועות בדת היהודית. בשבתות וימי חג מתמלאת הרחבה באלפי יהודים המגיעים לשאת תפילה המונית.

הכותל 1 א.jpg

הכותל הוא סמל דתי ולאומי בישראל.

ברחבת האתר מתקיימים טקסי השבעה של חיילי צה"ל ונערך בה הטקס הממלכתי של יום הזיכרון לחללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה. מנהיגים מרחבי העולם מגיעים לשם כמחווה לציבור הישראלי, פוליטיקאים ואנשי ציבור מגיעים כמחווה לבוחריהם, ודואגים לתעד את הביקור בתמונה שתתפרסם באמצעי התקשורת. 

האתר הוא גם אחד מאתרי המורשת החשובים בישראל. מגיעים אליו תלמידים במערכת החינוך, עובדים במקומות עבודה מאורגנים, משפחות ותיירים מהארץ ומהעולם.

משפחות דתיות ומסורתיות מקיימות בו את טקס ה"בר מצווה" שנערך לנער יהודי ביום הולדתו ה-13.

 

מיקומו של הכותל, בעיר העתיקה בירושלים, משפיע על המתרחש בעיר ובארץ כולה.

האתר ממוקם בשיפולי "הר-הבית", שהוא כשלעצמו אתר היסטורי קדוש גם ליהודים וגם למוסלמים.

הצמידות של שניהם, אחד לשני, הופך את האזור כולו נפיץ במיוחד, מבחינה ביטחונית, ככל שמתעצם הסכסוך היהודי/ערבי בישראל, וקיצונים משתי הדתות מסלימים את המאבק בנקודת החיבור הזו.

לכן הוא ממוגן ברמה גבוהה – מצלמות אבטחה מכל עבר, מגנומטרים בכניסה, ומאות חיילים ואנשי ביטחון מצוידים בנשק חם מפטרלים לאורכו ולרוחבו, וממוקמים בנקודות תצפית על הגגות בבניינים הצפופים שמסביב לאתר.

גם לאורך הצירים המובילים אל הכותל פרושה אבטחה מוגברת, גלויה וסמויה. בצירים האלה פוסעים מדי יום כל הבאים אליו - בסמטאות העיר העתיקה בלב השוק הססגוני של ערביי מזרח ירושלים, ברבעים הצפופים, ובכבישים הצרים והעמוסים.

 

המתח הביטחוני השורר במקום, התגבר מאד בתחילת המאה ה-21 והביא לירידה בהיקף המבקרים הישראלים באתר, בעיקר בקרב חלקים נרחבים במגזר החילוני - כאלה שאינם חשים התרגשות מיוחדת בביקור, ובטח שלא מוכנים להסתכן עבורו.

ויקיפדיה: הכותל המערבי

מה קורה עכשיו, ברגע זה ממש, בכותל ? – שידור חי

אירוע המוני: אירוע תפילת "סליחות" לפני ראש השנה

מיתולוגיה ישראלית: תצלום הצנחנים בכותל המערבי

אלטרנטיביות: נשות הכותל

        זהו חלק מפרויקט "כמוסת זמן ישראל 1948-2023".


מה היא כמוסת הזמן ?

לקט נבחר של 75 תמונות מצב ישראליות כאלה שהיו ועדיין כאן איתנו. כל אחת מהן שווה הגדרה מעודכנת עם כמה מילות הסבר יחד עם טיפ טיפה היסטוריה. ככה בקטנה - וכולן יחד נכנסות לתוך כמוסת זמן וירטואלית שתישאר באוויר למען הדורות הבאים.

אפשר לראות מה נכנס אליה בהקלקה על הכמוסה.

bottom of page