top of page

נכי צה"ל ומשפחות שכולות

שתי קבוצות אוכלוסייה שיש להן מעמד מקודש בחברה הישראלית.

בקבוצות אלה חברים, בעל כורחם, מאות אלפי אנשים ובני משפחות ששילמו, ולעולם ימשיכו לשלם, מחיר אישי בגופם ובנפשם, כדי שישראל תמשיך להתקיים כמדינה עצמאית. אף אחד מהם לא ביקש להתקבל לקבוצה - אלה שנפגעו במהלך שירותם הצבאי נהיו נכים, לצמיתות. המשפחות השכולות קיבלו את הבשורה על מות יקירם, ומאותו הרגע הצטרפו אל מועדון השכול הישראלי למשך כל חייהם.

על כך הם זוכים להוקרה. הם על תקן "פרות קדושות" שאסור לגעת בהם, אסור לפגוע או ללגלג, ומותר לסלוח גם אם לפעמים מישהו מהם מעצבן.

 

מעמדם המיוחד נובע מהמצב הביטחוני, שהוא כשלעצמו ערך עליון בנרטיב של מדינת ישראל.

עצם קיומה, כבר 75 שנים, נשען על צה"ל וכוחות הביטחון האחרים - ה"מוסד", שירות הביטחון הכללי (שב"כ), משטרת ישראל ושירות בתי הסוהר.

זה לא הולך להסתיים בעתיד הנראה לעין.

לכן, כל עוד יש כאן מלחמות ומבצעים צבאיים, אזרחי ישראל יכירו תודה למי שמשרת בהם, וירגישו שיש להם חוב מוסרי כלפי אלה שנפגעו מהשירות, וכלפי בני משפחותיהם.

נכי צהל ומשפחות שכולות 1.jpg

משפחות שכולות

 

מאז קום המדינה ועד שמלאו לה 75 שנים, הלכו לעולמם כ-25,000 איש ואשה במהלך שירותם למען ביטחון המדינה. הם מוגדרים באופן רשמי "חללי צה"ל וכוחות הביטחון". רובם המוחלט צעירים מאד בגילם, שחייהם הסתיימו מוקדם עקב פעילות צבאית, תאונה, או מחלה. הם הותירו אחריהם בני משפחה שכולה, שמעמדם מקודש: הורים, אחים ואחיות, בת/בן זוג, וילדים.

האֵבֶל של כל משפחה שכולה הוא אֵבֶל רשמי של המדינה.

זה בא לידי ביטוי מיידי מהרגע שנקבע מותו של יקירם: הלוויה נערכת בטקס צבאי מלא בחלקות צבאיות מיוחדות שהוקצו בבתי קברות בכל רחבי הארץ. לאחר הלוויה תשמור המדינה על קשר ישיר עם בני המשפחה הקרובה מדרגה ראשונה, תחבק אותם ותסייע להם באמצעות תגמולים כספיים חודשיים, ומערך סוציאלי שמלווה כל אחד מבני המשפחה באופן אישי.

חללי מערכות הביטחון מונצחים  באתר יזכור של משרד הביטחון, יחד עם קורות חייהם ופעילותם הצבאית. הרשימה כוללת גם את מי שנפל לפני קום המדינה, במסגרת פעילות המחתרות שלחמו בשלטון המנדט הבריטי ובמסגרות צבאיות שונות שהתקיימו עד 1948.

קבוצה נוספת של משפחות שכולות הן משפחות של "חללי פעולות איבה".

משפחות אלה איבדו את יקיריהן - בן או בת, אח או אחות בן או בת זוג - בפעולות טרור או כתוצאה מפעולה צבאית של כוחות אויב.

עד חודש מאי 2023 נמנו כ-5,000 חללי פעולות איבה בכל שכבות הגיל - תינוקות וקשישים, נערים ובני גיל העמידה. כולם היו במותם אזרחים מהשורה שלא שירתו בכוחות הביטחון. ובכל זאת, מותם הוא חלק מהסיפור הישראלי. במיוחד בעשורים האחרונים בהם פיגועי הטרור הפכו להיות חלק מהשיגרה היומית, ומספר הנפגעים בהם הלך והתעצם.

המדינה מכירה בטרור כחלק ממלחמת הקיום שלה ובכך שנפגעיו שילמו בחייהם למען עצמאותה ומחויבת להם. הטיפול בהם נעשה באמצעות משרדי ממשלה כמו: הביטוח הלאומי או משרד הרווחה.

רשימת הנופלים, חללי פעולות איבה, מופיע באתר לזכר האזרחים חללי פעולות האיבה.

יום אחד בשנה, ד' באייר על פי הלוח העברי, הוא יום זיכרון לאומי שמוקדש ומיוחד לכלל המשפחות השכולות.

ביום הזה מורידים את דגל המדינה לחצי התורן, נערכים טקסי אזכרה פרטיים וציבוריים, וכל כלי התקשורת עוצרים את שידוריהם הרגילים וממלאים את לוח השידורים בסיפורי נופלים ומתים. בכל טקס, בכל סיפור, שמור מקום של כבוד לבני המשפחות השכולות שזוכים לעידוד ונחמה לאומית.

הקירבה הצמודה בין יום העצמאות ליום הזיכרון באה לידי ביטוי במשפט הנפוץ ביותר ביום הזה: "במותם ציוו לנו את החיים". והציווי הוא המורשת שהיא נחלתם של כל אזרחי ישראל המוקירים ומחבקים את המשפחות השכולות.

הילד להב על המצבה של אביו הלוחם מיכאל כהן.jpg

תמונתו האייקונית של הילד להב
על מצבת קברו של אביו לוחם הימ"מ מיכאל כהן

נכי צה"ל

 

נכי צה"ל נפצעו או לקו במחלה תוך כדי שירותם בצה"ל או באחת במסגרת כוחות הביטחון האחרים.

מדינת ישראל מדגישה את חובתה לאנשים האלה, מעריכה את פועלם, מצדיעה להם באירועים לאומיים, וגם נדיבה איתם – מממנת כל טיפול שהם צריכים וגם משלמת להם פיצוי כספי: גימלה קבועה מדי חודש.

 

מספרם של נכי צה"ל עולה ועולה מדי שנה, כי המלחמות והמבצעים הצבאיים לא הסתיימו.

עד חודש מאי בשנת 2023 מספרם הוערך בכ-100 אלף אנשים - כשליש מהם נפגעו בפעילות צבאית, עוד כשליש בתאונות, והייתר ממחלות ובעיות רפואיות שונות. יש ביניהם עיוורים, קטועי יד או רגל, סובלים מכוויות קשות, הלומי קרב ופגועים מכל הסוגים והסיווגים – קשה, בינוני וקל.

כולם מטופלים בטיפול הרפואי הכי מושקע, ומקבלים ליווי שיקומי הכי טוב שאפשר.

 

לנכי צה"ל יש מסגרת ארגונית חזקה ויעילה – ארגון נכי צה"ל.

ארגון נכי צה"ל פועל באופן עצמאי ואינו קשור לכל מסגרת ממשלתית. כל פעולותיו מתמקדות בדאגה לשמור על זכויותיהם המעוגנים בחוקים ותקנות, ועל רווחתם האישית מעבר למה שנקבע. ארגון נכי צה"ל מפעיל ברחבי הארץ ארבעה מרכזי ספורט ושיקום שנקראים: "בית הלוחם", ומארגן עבורם פעילויות תרבות ונופש לאורך כל השנה.

 

היחס המיוחד לו הם זוכים, מבדיל את נכה צה"ל מכל נכה ישראלי אחר שנכותו מוּלֶדֶת או נגרמה מתאונה, מחלה או פיגוע טרור. תעודת נכה צה"ל שווה יותר מכל תעודת נכות אחרת - יותר דלתות נפתחות בפניו, יותר זכויות מוענקים לו, יותר תשומת לב ניתנת למצוקותיו. אפילו יותר מתעודת נכה של נפגעי פעולות איבה.

ככה נקבע בנרטיב הישראלי.

זה מובן מאליו לכל ישראלי, ואין על כך ערעור. שהרי בסופו של דבר, נכי צה"ל נשלחו לשרות ביטחוני, נכותם נגרמה בעת מילוי תפקידם, והיא מחיר יקר ששילמו בגופם ובנפשם למען ביטחון המדינה ואזרחיה.

ארגון נכי צהל 1.jpg

        זהו חלק מפרויקט "כמוסת זמן ישראל 1948-2023".


מה היא כמוסת הזמן ?

לקט נבחר של 75 תמונות מצב ישראליות כאלה שהיו ועדיין כאן איתנו. כל אחת מהן שווה הגדרה מעודכנת עם כמה מילות הסבר יחד עם טיפ טיפה היסטוריה. ככה בקטנה - וכולן יחד נכנסות לתוך כמוסת זמן וירטואלית שתישאר באוויר למען הדורות הבאים.

אפשר לראות מה נכנס אליה בהקלקה על הכמוסה.

bottom of page