top of page

מִפעָל הפַּיִס

תעשייה של הימורים המוניים בישראל. 

מתנהלת באופן בלעדי על ידי זכיין יחיד ושמו: מפעל הפיס. 

זהו חלק מהחיים הנסתרים והגלויים של הרבה מאד ישראלים, כאלה שמייחלים לזכות בכסף בלי להתאמץ. וזה נפוץ ומוּכָּר גם בשמו המקוצר למילה אחת: פָּיִיס, שפירושה: הגרלה. אבל משמעותה נרחבת יותר ויש לה אסוציאציות של מזל טוב וזכייה בלתי צפויה במשהו חיובי.

מפעל הפיס זה ארגון מונופוליסטי בחסות ממשלתית. 

יש לו זיכיון בלעדי לעריכת הגרלות והימורים המוניים מהסוג הכי בסיסי והכי לא מתוחכם: לנחש מספרים, ולזכות בפרס - ככל שניחשת יותר מספרים, כך הפרס גבוה יותר.

הניחוש עצמו עולה כסף למהמר, והסיכוי שיזכה בפרס הכי גבוה שואף לאפס. אבל מהמרים לא חושבים בהיגיון, והדמיון שלהם מניע אותם בדחף בלתי נשלט, לנסות ולנחש. לנסות ולזכות כנגד כל הסיכויים. הם מאמינים כי יוכלו לקבל כסף בלי לעבוד.

ככה זה בכל העולם, וגם אצלנו.

בישראל יש את מפעל הפיס, הגוף היחידי שמותר לו, על פי החוק, לערוך הימורי ניחוש כאלה.

הפָּיִיס הישראלי החל לפעול כבר בשנותיה הראשונות של המדינה, ומאז הוא חלק בלתי נפרד מההוויה הישראלית.

יש לו אח קטן שנקרא: ה"טוטו".

הטוטו מציע הימור מושכל, מבוסס על ידע בתחומי הספורט. הטוטו הוא האח הצעיר והחכם אבל עושרו והיקף פעילותו לא מתקרב לזה של האח הגדול בתעשיית ההימורים.

לוגו מפעל הפיס.png

מפעל הפיס מציע כמה סוגי ניחושים, והמוּכָּרִים והנפוצים ביותר הם:

לוטו – ניחוש של 7 מספרים מתוך 37, כדי לזכות בפרס הגדול, ופרס קטן למנחשים פחות מספרים. הפרס הגדול עולה מהגרלה להגרלה ויכול להגיע לסכומים של עד 70 מיליון שקל (נכון ל-2023).

מנוי פיס – כל מנוי בוחר מספר בן 6 ספרות, שיהיה המספר הקבוע שלו. בהגרלה שבועית עולה בגורל מספר אקראי, וככל שמספר המנחש קרוב אליו, כך הפרס שלו גבוה יותר.

הימורים בהגרלות יומיות – למהמרים כבדים במיוחד שמכורים לניחוש, כמו: צ'אנס, חיש-גד ועוד.

 

ההימורים נעשים בגלוי, ברחובות ובשווקים, באמצעות סוכנים בתחנות מכירה ("דוכני-הפיס") או בחנויות "פיצוציות", וגם בלי תיווך - דרך חשבון הבנק.

 

דוכני הפיס הם ביתנים מעוצבים בעיצוב ייחודי, ואין ישראלי שלא נתקל בהם וראה את המהמרים היומיים שמתגודדים סביבו - ברחוב, או בקניון. נגישים וזמינים לעוברים ושבים, לקונים ולמטיילים.

הדוכנים קורצים לאלה שלא איכפת להם להמר ולנחש בגלוי. ואם מישהו ישאל ויתעניין - הם יגידו בביטול ש"זה סתם משחק", יעשו את עצמם נהנים מ"המשחק" ויאמרו ש"מה כבר יכול להיות. מקסימום הלכו חמישים שקל. צריך לעזור למזל לבוא".

דוכן פיס בקניון.jpeg
דוכן פיס 1.jpg

דוכן פיס ברחוב

דוכן פיס בקניון

חוץ מהדוכנים, מפעל הפיס מעניק זיכיונות מכירה למזנונים ו"פיצוציות" - חנויות מכירה מהירה של סיגריות, עיתונים, משקאות ומזון מהיר.

בנוסף, יש את מסלולי המנויים - לאלה שלא רוצים לטרוח ולהגיע לתחנה, או שהם מתביישים להיראות בציבור כמהמרים ומעדיפים את האנונימיות. להם יש מסלול הימורים שקט, דרך חשבון בנק, בהוראות קבע וכרטיסי אשראי.

 

הישראלים המהמרים ואלה שלא, חשופים למפעל הפיס ברמה יומית.

הם רואים את דוכני הפיס בכל פינה, ונחשפים לפרסומות שידול ברמה יומית – במודעות ובשלטים, בסרטונים ותשדירים ברדיו ובטלוויזיה ובכל ערוצי האינטרנט. הפרסומות משדלות מהמרים לבוא ולהמר באחד ממגוון ההימורים שיכולים לזכות אותך בפיס.

בין כולן - הגרלת הלוטו היא המתפרסמת ביותר. המפתה ביותר. המפנטזת אותך שיש לך סיכוי לזכות בכסף הכי גדול שיכולת לדמיין, ולעתים קרובות נכנסת לפרטי הפנטזיה: מה תעשה עם הכסף ואיך תגשים את חלומותיך הכמוסים ביותר.

מפעל הפיס זה עסק ציבורי שמגלגל מיליארדים רבים של שקלים מזומנים – כספם של המהמרים. כסף נזיל שמחפש לאן לזרום. 

מה עושים שם עם כל הכסף הזה ?

אחרי שמוציאים סכומים גבוהים על פרסומות ויחסי ציבור, ואחרי שמשלמים סכומי עתק על משכורות ותשלומים לכל מה שנקרא: "הוצאות תפעול"...אחרי כל זה נשאר עודף גדול בקופה. העודף, הרבה מאד מיליארדים, הולך לטובת החברה הישראלית.

הפיס משקיע מיליארדים רבים בשלטון המקומיבכסף הזה מקימים מתנ"סים ומוסדות חינוך, מחלקים פרסים בתחומי החינוך התרבות והאמנות, מסייעים ליוזמות חברתיות, ותומכים במגוון רחב של פרויקטים לתועלת הציבור.

כל הפעילות מגיעה לידיעת הישראלים, בפרסומות ובכתבות של יחסי ציבור.

שיידעו כל המהמרים הישראלים כי בסוף בסוף, כל מהמר זוכה בפיס. אמנם פרס ניחומים שלא מורגש בחשבון הבנק כמו ההוצאה על ההימור, אבל עוזר להשקיט את המָצפּוּן – גם של המהמרים וגם של מפעל הפיס.

 

וכך,

אחרי שהצליחו לפתות מיליוני אנשים להאמין כי יש כסף בלי עבודה, לוקחים נציגי השלטון את כספי העניים שהימרו על השקל האחרון שנשאר להם בכיס, ומקימים להם מוסדות חינוך.

ובמוסדות החינוך שהם הקימו מלמדים שאסור לסמוך על המזל ו"בזיעת אפך תאכל לחם".

לוגו מפעל הפיס.png

עוד מפעל הפיס - כאן בוויקיפדיה

הקזינו של המדינה – כתבה בדה-מרקר 2016

מפעל הפיס מציג: מיזמים ופרויקטים לטובת הקהילה.

 

השראה ומליצות: צריך פיס בחיים, זכה בפיס, לגרד חיש גד, לוטומט, לנחש רק שש, טופס שיטתי, אשכולות הפיס לקהילה, קרן ספיר לתרבות ואמנות.

רשימה שיש למהמרי לוטו חובבי נומרולוגיה: תאריכי הולדת של כל בני המשפחה.

הדמות המיתולוגית של המהמרים:  אראלה ממפעל הפיס.

הנייר המיתולוגי של המהמרים: – כרטיס שמושכים מהערימה.

פרסומת מקומית של תחנת פיס: "כאן זכה כרטיס לוטו ב-50 מיליון שקל"
שאלה שא
לתית: סליחה...סליחה אדוני...מה היית עושה אילו זכית בחמישים מיליון בפיס ?

        זהו חלק מפרויקט "כמוסת זמן ישראל 1948-2023".


מה היא כמוסת הזמן ?

לקט נבחר של 75 תמונות מצב ישראליות כאלה שהיו ועדיין כאן איתנו. כל אחת מהן שווה הגדרה מעודכנת עם כמה מילות הסבר יחד עם טיפ טיפה היסטוריה. ככה בקטנה - וכולן יחד נכנסות לתוך כמוסת זמן וירטואלית שתישאר באוויר למען הדורות הבאים.

אפשר לראות מה נכנס אליה בהקלקה על הכמוסה.

bottom of page