שנות ה-50 - שנות המנגינה החסידית
הניגון החסידי הגיע לישראל מאירופה.
הביאו אותו יהודים שעלו עוד לפני קום המדינה והכירו את הניגון (נִיגֶען, ביידיש) מהקהילה היהודית בה התגוררו. אלו היו ניגונים שעברו מפה לאוזן - "ניגוני דְבֵקוּת" ללא מילים ועם הרבה "אוי יוי אוי" או ניגוני שמחה וריקוד עם מעט מילים מהתפילה והרבה "יה בה-בה-בם ביי".
שרו אותם אנשים דתיים, שומרי מצוות, בתפילות בבתי הכנסת, בחתונות ובטקסים דתיים או סביב שולחן האוכל בשבתות וחגים. שרו בחצרות חסידים שאצלם הניגון נחשב חלק מ"עבודת השם", שרו מתוך כמיהה אל המסורת היהודית שעברה אצלם מדור לדור, מסורת שהלכה ונשכחה סביבם, בארץ ישראל החילונית שהתקיימה עוד מימי המנדט הבריטי.
הניגון החסידי לא היה ערך חשוב בכל בית של משפחה חרדית.
המגזר החרדי נחלק כבר אז בין "חסידים" לבין "ליטאים" (שנקראו"מתנגדים", כאלה שמתנגדים לדרך החסידית). רק מי שהכיר את הדקויות הקטנות של המגזר החרדי ידע להבדיל בין חסיד, שהולך אחרי אדמו"ר כלשהו ומשייך עצמו לקהילתו, לבין "מתנגד" או "ליטאי", שגם הוא חרדי אבל שונה באורח חייו ובדרכי "עבודת השם" שלו.
בתנועת החסידות נתנו מקום לרגש, לקולניות, לסממנים חיצוניים, להתלהבות, לשירה בצוותא.
לעומתם, "המתנגדים" (שמזוהים כיום כ"ליטאים") היו מאופקים יותר - בסגנון הלבוש, בלימוד התורה ובאופן שבו התפללו וליוו את תפילתם בניגון ייחודי שקט ומאופק. אצלם גם התחברו יותר לקטעי חזנות, שהם ארוכים יותר, מורכבים יותר, ויש בהם קלאסה מוזיקלית. החזן הוא זה ששר במקומם. זה שמוביל את התפילה בקולו, וכל קטע חזנות שלו היה בעיניהם יצירת מופת.
לאחר הקמת המדינה נשארו הניגונים בשוליים, יחד עם המסורת היהודית הגלותית שנדחקה למעמד משני בתרבות.
במדינת ישראל העצמאית התבססה תרבות ציונית וחילונית - מכבדת את הדת אך שומרת מרחק ממנו. מנהיגי הזרם המרכזי בציונות לא רצו למחוק לגמרי את השורשים היהודיים, ונתנו לשותפיהם לדרך, הדתיים הציוניים,להיות שומרי הגחלת שלה. שישמרו קצת על ה"יידישקייט" (אורח החיים היהודי שהיה נהוג אצל יהודית בגלות אירופה).
אז, בשנותיה הראשונות של ישראל, המגזר הדתי כולו היה מיעוט לא בולט במיוחד, כ-10 אחוז מאזרחי ישראל - רובם דתיים לאומיים, חובשי כיפה ושומרי מצוות, שנטלו חלק במפעל הציוני והיו שותפים להוויה הישראלית שנרקמה כאן.
המיעוט שבתוך המיעוט הדתי היה המגזר החרדי.
במדינת היהודים החדשה והעצמאית, היהדות החרדית לא היתה דומה לזו של יהדות אירופה לפני מלחמת העולם השנייה - לא בהיקפה ולא ביכולת השפעתה.
הלב שלה נשבר ממכאובי השואה שהחריבה את קהילותיהם. ניצוליה הגיעו לכאן מוּכִּים וחבולים, שרידי משפחות שהושמדו. אודים מוצלים מאש. מתווי הדרך שלהם, שבאו יחד איתם, קיבלו בהכנעה את ההנהגה הקיימת של המדינה - הנהגה חילונית שדגלה בציונות שהם כל כך התנגדו לה, בימים היפים של יהדות אירופה לפני מלחמת העולם השנייה.
החרדים שעלו לישראל והתעקשו לשמור על אורח החיים שנהגו בו בגלות, התרכזו בקהילות קטנות בבני ברק ובירושלים – שתי ערים שבהן כבר היה גרעין חרדי עוד לפני קום המדינה. שם הסתגרו והבדילו עצמם מהחילונים וגם מהדתיים האחרים, הלאומיים, הציונים. המשיכו לקיים את אורח החיים על פי דרכם האמונית, והקשיבו להוראות רבניהם – בחצרות חסידים הלכו אחרי פסקי הלכה של האדמו"ר, וכל יתר החרדים, כאלה שנחשבו "מתנגדים" או "ליטאים", מצאו כל אחד את הרב שלו בבית הכנסת הייחודי שלו, בישיבה שלו.
הרבנים של המגזר כולו התאימו עצמם למציאות הקיימת אבל הורו למשפחות הסרות למרותם לא להתערבב עם התרבות החילונית: להתחנך במוסדות עצמאיים, להרבות בתפילה ושמירת מצוות קפדנית, לא לראות סרטי קולנוע, לא להאזין למוזיקה חילונית, לא להקשיב לרדיו ששידר תכנים ממלכתיים. ערוץ התקשורת היחידי שלהם היו עיתוני המפלגות החרדיות ופאשקווילים שניתלו ברחובות.
בכל זאת, היו כמה יוצאי דופן, שבחרו לא להתבדל אלא להתגורר בקרב החברה חילונית, ולחיות לצידה. אחד מהם היה הרב שמואל אליהו טאוב, האדמו"ר ממודז'יץ, שהקים בלב תל אביב את מוסדות החסידות שלו, את "החצר" שלו.
חסידות מודז'יץ היתה חצר חסידית קטנה יחסית באירופה, ובתנועת החסידות כולה.
היא התפרסמה בציבור היהודי, בארץ ובעולם, כחסידות שנותנת דגש לפיתוח הניגון החסידי. שושלת האדמו"רים שלה, בעלי כישורים מוזיקליים, חיברו לחנים רבים לשירים וניגונים חסידיים.
הם גם לא דחו לגמרי את הציונות, כמו אדמו"רים רבים באירופה.
השלישי בשושלת האדמו"רים של מודז'יץ, שמואל אליהו טאוב, עלה לארץ ישראל, עוד בתקופת "היישוב העברי", וכיהן כרבה של העיר תל אביב. כשאביו נפטר, בכ"ט בנובמבר, יום הכרזת האו"ם על הקמת מדינה יהודית, התמנה הבן לרשת את מקומו כאדמו"ר החסידות. הוא שיתף פעולה עם ההנהגה הציונית, והמשיך את דרכו של אביו בשירה וניגונים, והוסיף את קירוב הלבבות בין יהודים. מדי שבת היה עורך סעודות "טיש", בהן השתתפו ישראלים מכל שכבות החברה – דתיים וחילונים. בסעודות אלה היה שר את ניגוני החסידות, כאלה שחיברו אביו וסבו וכאלה שהוא חיבר בעצמו.
ניגוני החסידות קיבלו מקום גם בשידורי ערוץ הרדיו הממלכתי, קול ישראל.
בשנות ה-50, הרדיו הקדיש שעות אחדות בשבוע לענייני דת ומסורת. בשידורים אלה, בין דברי תורה ומחשבה יהודית, הושמעו פרקי חזנות – קטעי מוזיקה שנחשבה "כבדה" ומקצועית, יחד עם ניגונים חסידיים, של מודז'יץ ושל חצרות חסידים אחרות. הניגונים התאפיינו בסגנונם הפשוט והלבבי, דומה למוזיקה שהייתה נפוצה בכפרי אוקראינה. ניגונים קצרים למדי, ללא מלודיה מסובכת.
אלה היו שעות של נחת גם לישראלים מסורתיים, שעלו לארץ מאירופה. המאזינים הקבועים שלהן יכלו להתרפק בנוסטלגיה על נופי ילדותם. לא כולם היו מחוברים לדת או לתנועת החסידות, אבל די היה בשמיעת הניגונים כדי לעורר בהם געגועים לימים אחרים, ולהשיב אותם למחוזות הילדות שלהם.
החסידים בבני ברק ובירושלים, לא האזינו לרדיו והמשיכו לשיר את הניגונים בקהילותיהם, בינם לבין עצמם - בבית הכנסת או בסעודות שבת וחג אצל האדמו"ר שבחרו להסתופף בחצרו. זו היתה דרכם של האדמו"רים להשיב עטרה ליושנה. לשקם את חצרותיהם כחלק משיקום היהדות החרדית. בזו אחר זו, קמו לתחייה חצרות החסידים הגדולות – בעלז, גור, ויז'ניץ', באבוב, ועוד רבות אחרות. כל חסידות בחרה לעצמה את המאפיינים החיצוניים שלה, בלבוש, בדיבור, באורח החיים. את כולם ליווה הפסקול הייחודי: ניגונים, שנשמעו דומים, פחות או יותר, אבל איכשהו התאימו לכל חצר וחצר.
לא היה להם מגע עם הפסקול המוזיקלי של התרבות החילונית.
הם שרו בצוותא, בשירה בציבור, בהתוועדויות של גברים בלבד, בתפילה ובטקסים. בדרך כלל הניגונים היו ללא מילים, עם הרבה "אוי אוי אוי", והרבה "יה בה ביי ביי". לפעמים חיבר האדמו"ר מילים מהמקורות ללחן, וכולם הצטרפו אליו, בשקט ובזמזום, עד שהיו נכנסים לאקסטזה ופוצחים בריקוד נלהב.
מסביב לריכוזים החרדים, בכל רחבי ישראל, החלה להתבסס המוזיקה הישראלית.
זמרים וזמרות, צמדים ושלישיות, להקות צבאיות ומקהלות זמר – הופיעו בציבור עם שירים בסגנונות שונים, בליווי פסנתרים וגיטרות, אקורדיון ותופים, עם הפקות תקליטים שהגיעו לרדיו, שם שידרו אותם להנאת המאזינים שאוזניהם קלטו זמירות חדשות ומעניינות - זמר עברי מקורי על נושאים שונים ומגוונים. ביניהם שירי אהבה, שירים מהווי הארץ, תנועות הנוער, צבא, התיישבות, שירי חגים ושירי ערש.
הניגון החסידי נותר בצד.
התרבות הישראלית החילונית של שנות ה-50 אימצה אותו כסמל של פולקלור.
מתווי דרכה עסקו ביצירת התדמית של היהודי החדש. עבורם, הניגון החסידי היה עוד סממן של הגולה, ממנה ניסו להתנער. כזה שאפשר להתרפק עליו בנוסטלגיה. להשתמש בו כפסקול למחזה בתיאטרון, או לרקוד לצליליו בריקודי עם, עם תלבושת "אותנטית" - שטריימל וקפוטה, לגבר, שמלות ארוכות וכיסוי ראש לאשה.
להקות מחול ישראליות ייצגו את האמנות הישראלית בפרקי מחול שמסמלות את הרבגוניות התרבותית של ישראל החדשה. כל פרק של מחול הוקדש לשורש תרבותי אחר – היה "צעד תימני" לצלילי חלילים ותוף מרים, והיה מחול כורדי לצלילי זורנה ודולה, והיה גם פרק של "ריקוד חסידי" שחוללו בו גברים ונשים לצלילי כינור יהודי או קלרינט.