top of page
1964-עיר-הנוער.jpg

עיר הנוער

פרק 3

חתיכות היסטוריה

תמונת לוגו לחתיכות היסטוריה 5.jpg

מה היה שם בעיר הנוער ?

הפורמט של עיר הנוער כמעט ולא השתנה במשך 22 שנות קיומו של האירוע.

שבועיים או שלושה, לפעמים גם חודש ויותר – התנהל הפנינג המוני בעיר ללא הפסקה.

עשרות אלפי הצעירים שנכנסו מדי ערב בשערי המתחם בגני התערוכה, הלכו אל הביתנים שעסקו בנושאים שונים. אמנים מפורסמים התייצבו להופעות בפני קהל המעריצים, ואמנים בתחילת דרכם ניצחו ב"תחרות כישרונות צעירים". תחרויות הספורט הביאו הישגים וניצחונות וגביעים.

בין לבין עברו המבקרים דרך פינת הזלילה שהיתה ממוקמת בדרך. בקעו ממנה עשן וריחות מפתים, ובה חיכו בעלי הדוכנים שסיפקו צמר-גפן-מתוק, תירס חם, בייגלך, נקניקיות בלחמניה.

וכמובן, היה הלונה-פארק הנצחי שהציע את השעשועים המסורתיים. מתקני השעשועים כמעט ולא התבגרו והתאימו לכל בני הנוער בכל התקופות – גלגל ענק, מכוניות קארטינג, משחקי קליעה למטרה, רכבת שדים מפחידה, קיר המוות והאופנוענים שלא נופלים, והכי הכי - הרכבל עם הקרוניות שריחפו מקצה אחד של המתחם לקצהו השני, ובתוך הקרונית הצטופפו הנערים והנערות והתפעלו מהמראות שנראים בגבהים: אנשים פצפונים למטה, אורות מנצנצים מרחוק, גגות של ביתנים, ושקט ודממה עד שהקרון נוחת בחבטה בקצה המסלול.

1980 - הגלגל ענק בלונה פארק בגני התערוכהD463-110.jpg

בני הנוער הגיעו בחבורות או לבד. בלי הורים. זה היה חלק מהכיף הגדול.

מוסיקה התנגנה ברמקולים הפזורים בכל פינה, מאות נורות צבעוניות נתלו בין העצים הנטועים ברחבי המתחם והשרו אווירה של חגיגה המונית לאלפי הצעירים שרצו לראות הכל. עשו סיבוב עד שהתעייפו ונחו על אחד מרחבות הדשא המטופחות.

לא קל היה לחצות בשלום את הערב כולו. המקום היה גדוש באטרקציות ובאוסף של חוויות בלתי נגמרות, וכל מה שראו ושמעו הציף את החושים והביא את המבקרים אל קצה הדרך, בשערי היציאה, מותשים, עושים את דרכם ברגל אל האוטובוס שלקח אותם הביתה.האוטובוסים היו חלק מהתכנון המוקפד – חברת דן הפעילה קווים מיוחדים, 47, 90 ו-91, שיצאו מהתחנה המרכזית ועברו בנקודות מרכזיות בעיר לאסוף את הבליינים. גם הרכבת תגברה את הסעותיה לטובת הבליינים שהגיעו מחיפה ומירושלים ומהדרום.

על שלושה דברים עמדה עיר הנוער: על הביתנים, על הספורט, על הבידור.

הביתנים

 

הביתנים היו אבני היסוד המרכזיים של העיר.

המדע והטכנולוגיה כיכבו בהם, ומשנה לשנה הם ספקו אטרקציות חדשות שצעדו עם הזמן.

המדע סיפק, כדרכו, את פלאי העולם המודרני והסביר איך הדברים עובדים. הטכנולוגיה התגאתה במכשירים הביתיים - מה"מערכת סטריאופונית" עברו לטלפונים וטלוויזיות ומכשירי וידיאו עד שהגיעו למחשבים מופלאים שעשו פלאים על מסכים גדולים ומגושמים. תמיד היתה גם איזו המצאה ייחודית שהגיעה ממרחקים, ולצידה גאווה מקומית עם חידושים מתוצרת הארץ, למלא את החלל הפטריוטי.

הרוח הפטריוטית הביאה את צה"ל להציג ביתן משלו ובו כלי נשק, את התעשייה הישראלית שהציגה את מוצרי הכחול לבן, ואת אמני הביצוע שהכינו עבודות אמנותיות, מציורי קיר ועד כלי חרס שימושיים.

בשנות השישים, כשעוד היו למארגנים יומרות חינוכיות, נתנו דגש מיוחד על ערכים חברתיים, כמו: הביתן של המועצה הלאומית למניעת תאונות, חוגי שחמט ועבודות יד. סופרים ומשוררים באו להרצות, שחקני תיאטרון הציגו הצגות קאנוניות, והתקיימו סימפוזיונים והיידפארקים של בני נוער על נושאים ברומו של עולם, וגם תחרויות יופי בהם נבחרה "מלכת עיר הנוער".

בשנות ה-70 כבר ניתנו החסויות הראשונות של חברות מסחריות, "ידיעות אחרונות" ו"מעריב לנוער" התחרו על לב המבקרים, בנק לאומי היה בפנים, וגם קוקה קולה והג'ינסים של ליווייס. תנועות הנוער ניסו את מזלם בביתנים משל עצמם, ואפילו התנועה הקיבוצית נשברה והצטרפה אל החגיגה העירונית. היה לה ביתן אחד שהציג אותה לבני הנוער החדשים בתקווה למצוא ביניהם קליינטים להגשמת החזון הציוני ההולך ודועך בעיר הגדולה.

ביתן-של-צהל-בעיר-הנוער-שנות-ה-70.jpg

ביתן צה"ל באחת מביתני עיר הנוער בשנות ה-70

הספורט
 

הספורט שיחק תפקיד מרכזי בהפקה.

היה כדורגל וכדורסל, וכדוריד וכדורעף. תחרויות גדולות וקטנות. של בתי ספר, של ערים של שכונות. היו גם תחרויות פינג פונג וטניס שולחן, וגם רולר בליידס וסקייטרים, הקפצות ונגיחות ראש ואתלטיקה קלה ותחרויות ריצה.

בשנות השיא, אירועי הספורט מילאו 30 אחוזים מכלל הפעילות בעיר הנוער.

1977 - סקטים בעיר הנוער D463-111.jpg
תמונות-וחוויות-נוסטלגיה-מעיר-הנוער-6.jpg

הבידור
 

הבידור היה בהתחלה הקצפת של העוגה, וככל שעברו השנים – הפך להיות העוגה עצמה.

בשנות השישים התייצבו על בימת האמפיתיאטרון המקומי להקות צבאיות, זמרים לבושים טיפ-טופ ואיתם הצמדים המיתולוגיים שרו שירי מולדת ואהבה עם גיטרות ואקורדיונים. מחוץ לאמפי, פיזזו הנערים והנערות על רחבות גדולות - ריקודי הורה וריקודי עמים.

בפינות קטנות ונחבאות, נפתחו דיסקוטקים קטנים, לטובת אלה שאהבו את "המוסיקה הסאלונית".

עם השנים השתנו הבידור והמוסיקה. המופעים הגבירו את הווליום, הכלים נהיו חשמליים, התופים רעמו, הזמרים והזמרות שנהיו סלבריטאים, הגיעו הישר ממצעדי הפזמונים. שרו רוק ופופ אל מיקרופונים ורמקולים רבי עוצמה.

1980 - אירועים.png

ואז,

כשהגיעו כוכבי הבידור, ויחד איתם באו המעריצים שהמציאו את ההיסטריה בבידור...אז עלתה המוסיקה אל פסגת האירועים, ומשם אפשר היה לראות את הסוף.

עיר הנוער איבדה את השליטה על עצמה.

על כך בפרק הבא:  השנים האחרונות - שנות השקיעה

הנה, בקליק, הסיפור המלא על עיר הנוער התל אביבית,

שהיתה חלק בלתי נפרד ממה שקרה כאן בין הסיקסטיז לאייטיז.

 

הקליקו לפרקים הבאים:

* השנים האחרונות - שנות השקיעה

* כבוד ראש העיר - הצלחות וטרגדיות

* עיר הנוער - סיפורה של תקופה

הפרקים הקודמים:

* עיר הנוער והנעורים

* ככה זה התחיל

bottom of page