top of page

מעלית שבת

מעלית שבת היא מעלית שעולה ויורדת, באופן אוטומטי ללא מגע יד אדם.

קוראים לה מעלית שבת כי פעילותה קשורה לאופי הייחודי של יום המנוחה השבועי בישראל, (יום שבת ) שאין כמוהו בשום דת אחרת, והיא נוכחת בהיקף נרחב רק במדינת היהודים.

 

מטרתה המוגדרת של המעלית: לאפשר ליהודים דתיים להימנע מלחיצה על המקש שמזמין את המעלית אל הקומה בה הם נמצאים. אם חלילה ילחצו - הם מבצעים פעולה שמנוגדת להלכה היהודית האוסרת על הפעלה של מכשיר חשמלי בשבת. במיוחד עבורם פיתחו מהנדסים ישראלים, בשנות ה-60, את רעיון המעלית האוטומטית. מאז היא קיימת ונוכחת במרחב הפרטי והציבורי. יש לה תוקף דתי וגם רשמי - פעולתה מעוגנת בחוקים ותקנות רשמיים.

למעלית יש מנגנון פיקוד ממוחשב שנקרא: "פיקוד שבת", שמאפשר לה לעלות ולרדת באופן אוטומטי, בלי ללחוץ על כפתור. המנגנון מופעל רק יממה אחת בשבוע - מיום שישי לפנות ערב, ברגע שהשבת נכנסת לתוקפה. מאותו רגע ובמשך 24 שעות המעלית פועלת נון סטופ – עולה ויורדת, עוצרת בכל קומה, הדלת נפתחת למשך זמן קצוב, ממתינה לנוסעים, נסגרת והמעלית ממשיכה לעלות או לרדת.

בשעה שמסתיימת השבת, המנגנון מסיים את תפקידו, והמעלית חוזרת לפעול, שישה ימים, במתכונת רגילה ללא "פיקוד שבת", אלא על ידי לחיצה על המקשים הרגילים.

מעלית שבת 2.jpg

מעלית שבת קיימת גם במקומות אחרים בעולם שבהם יש ריכוז של יהודים.

אבל רק בישראל היא נוכחת במרחבים פרטיים וציבוריים - בבנייני מגורים, בבתי חולים, בבתי מלון, בדיור מוגן ומבני ציבור. בכל מקום בו היא נמצאת, קיימת לפחות מעלית אחת נוספת, רגילה, לטובת אלה שאינם מקפידים על שמירת שבת לפי ההלכה היהודית.

למי שאינו יהודי או מי שאינו מכיר את ההלכה היהודית, רעיון המעלית האוטומטית יכול להיראות בלתי מובן ואפילו קצת מוזר.

רוב הציבור החילוני בישראל כבר התרגל לקיומה.

למרות שהיא יוצרת עומס, אינה נוחה לשימוש בעליל, מבזבזת חשמל רב, הבלאי של חלקיה גבוה, ולפעמים היא מרעישה שלא לצורך בפעולתה הרצופה - כל אלה יכולים לעצבן חילונים שאינם שומרי מסורת ואינם משתמשים בה, ובמקרים קיצונים יתייחסו אליה כאל כפייה דתית.

 

גם בתוך המגזר הדתי היא שנויה במחלוקת.

בזרם המרכזי של המגזר, מעלית שבת מקובלת, ועושים בה שימוש.

בתת מגזרים - של החרדים - יש רבים שנמנעים מהשימוש בה. הם מתנגדים לכל מה שמשנה את אופיה של השבת. בעיני המתנגדים פעילות המעלית היא "קומבינה" - עיוות וזילות של ההלכה היהודית האוסרת על כל שימוש, אפילו עקיף, בפעולה חשמלית שגורמת ל"חילול שבת".

מעלית שבת 3 א.jpg

שתי מעליות - אחת להזמנה מיידית. השנייה עולה ויורדת במתכונת שבת

מעלית שבת משקפת מציאות ישראלית שבה יש התנגשות בלתי נמנעת בין שמרנות דתית לבין קידמה טכנולוגית. המפגש ביניהן יוצר מתח חברתי אך יכול גם להפיק פתרונות יצירתיים, כמו המעלית האוטומטית הזו.

המציאות הזו משפיעה גם על המרחבים העירוניים בישראל, ועל אופייה של האוכלוסייה המתגוררת בהם.

היא מעודדת משפחות הנמנות על המגזר החרדי להתגורר בבניינים בני שלוש או ארבע קומות, שאין בהם מעלית. במיוחד משפחות המתייחסות בשלילה ל"מעלית שבת" ומצייתת לפסקי הלכה שאוסרים על שימוש בה. ואם בכל זאת יש משפחה חרדית בבניין כזה - היא לעולם תעדיף להתגורר בקומה תחתונה כדי שלא תצטרך לעלות ולרדת במדרגות רבות, בשבת.

יש בניינים רבי קומות בהם רוב המשפחות חילוניות, ואין בהם הפעלה של מעלית שבת. משפחה דתית או משפחה מסורתית שבחרה להתגורר בבניין כזה לעולם לא תתגורר בקומה גבוהה. היא תמצא דירה באחת מהקומות התחתונות, כדי שלא תצטרך לעלות ולרדת במדרגות רבות, כשיוצאים מהבית ביום שבת.

עניין המעלית בשבת בולט במיוחד בשכונות בהן בנייני מגורים נבנים במיוחד עבור ציבור דתי. שם תהיה מעלית שבת בכל בניין שיש בו יותר משלוש קומות.

גם החוק הישראלי עוסק במעלית האוטומטית.

הוא מחייב כל קבלן להוסיף "פיקוד שבת" למעלית של בניין חדש, שיהיה מוכן למקרה שתהיה הסכמת דיירים להפוך את המעלית או אחת המעליות למעלית שבת. הוא גם מאפשר הסבה של מעלית קיימת בבניין ישן, במידה ויש לכך הסכמה של רוב הדיירים.

 

סרטון מתח: מה קורה במעלית שבת

        זהו חלק מפרויקט "כמוסת זמן ישראל 1948-2023".


מה היא כמוסת הזמן ?

לקט נבחר של 75 תמונות מצב ישראליות כאלה שהיו ועדיין כאן איתנו. כל אחת מהן שווה הגדרה מעודכנת עם כמה מילות הסבר יחד עם טיפ טיפה היסטוריה. ככה בקטנה - וכולן יחד נכנסות לתוך כמוסת זמן וירטואלית שתישאר באוויר למען הדורות הבאים.

אפשר לראות מה נכנס אליה בהקלקה על הכמוסה.

bottom of page