כָּשֵר - כָּשרוּת
"כָּשֵר" הוא תו תֶּקֶן יהודי בתחום המזון.
כָּשְרוּת היא מערכת כללים שקובעת מה מותר ומה אסור לאכול, מה כשר ומה לא כשר. הכללים נקבעו לפני אלפי שנים והם מלווים את העם היהודי לאורך כל הדורות.
כשרות המזון והחותמת שמייצגת אותה: "כָּשֵר" - ממשיכים להתקיים בכל קהילה יהודית בעולם.
בישראל, מדינת כל היהודים, הם חלק מהיום-יום של רוב הישראלים, ומוסדרים באמצעות חוקים ותקנות, לכל מי שמעוניין בשמירה על כשרות. הרשויות אחראיות על תו התקן "כשר", שמוענק רק למי שהמזון שלו עומד בכללים.

מה אסור לאכול ?
ישראלי שאוכל מזון כשר בלבד לא יאכל בשר חזיר על כל צורותיו ונגזריו, ולא בשר של גמל או כלב וחיות אחרות המפורטות בהלכה היהודית. הוא גם לא יאכל שרימפס, לובסטרים וכל מה שקשור לפירות ים בכלל – כל אלה מאכלים אסורים לגמרי שעליהם קונצנזוס מלא בין כל שומרי הכשרות, בכל הזרמים ולמקפידים יותר או פחות. דגל אדום תודעתי מתנוסס מעל כל אחד מהמאכלים האלה. אסור להתקרב אליהם ואל מי שמוכר אותם או למי שמגיש מהם לשולחן.
יש תקן כשרות ברמה נמוכה יותר, שעוסק בהפרדה בין מאכלי חלב ומאכלי בשר. מי שמקפיד גם על התקן הזה, לא יאכל צ'יזבורגר, או פשטידה שהוכנה עם בשר טחון וגבינה, וכל מזון שמעורבבים בו יחד בשר וחלב.
מה מותר לאכול ?
שומרי הכשרות אוכלים סטייקים ונתחי בשר של בעלי חיים כמו: פרה, כבש וטלה, וכמובן בשר עוף (תרנגולות, אווזים) ועוד כמה אחרים המפורטים בהלכה היהודית – כל אלה מותרים לאכילה בתנאי שעברו שחיטה מוסמכת על ידי שוחט יהודי שזה המקצוע שלו.
במטבח של משפחות דתיות, אצלן שמירת הכשרות מוקפדת במיוחד, יש מערכת כלים נפרדת לבשר ומערכת כלים נפרדת לחלב, ואפילו שני כיורי מטבח נפרדים, שלא יתערבבו הכלים אלה באלה. משפחות מסורתיות או חילוניות לא יקפידו עד כדי כך.
מעבר לעקרונות הבסיסיים האלו - הכשרות היא עניין מסובך, ומי שרוצה להחכים מוזמן לקרוא פרטים מלאים בוויקיפדיה
הערך "כשרות" בוויקיפדיה - לחיצה על התמונה
כ-70 אחוזים מהישראלים היהודים, מקפידים על אכילת מזון כשר ברמה כזו או אחרת.
המשרד הממשלתי לענייני דתות באמצעות מוסד "הרבנות הראשית" מעניקים את החותמת "כשר" רק למי שעומד בקריטריונים ההלכתיים – במסעדות ובתי קפה, בתי מלון, וכל מקום בו מוגש אוכל לציבור. נציגי הרבנות הראשית הם "משגיחי כשרות", או "מפקחי כשרות", שפועלים בשטח ומוודאים שהמטבחים פועלים לפי הכללים שנקבעו.
החותמת הרשמית לא מספקת את הזרמים הדתיים/חרדים במדינה.
מנהיגיהם הקימו מערכות כשרות נפרדות, עם מפקחי כשרות נפרדים. מערכות אלה מספקות חותמת משודרגת שנקראת: "כשר למהדרין", כלומר: המזון שקיבל את החותמת עבר ביקורת סופר קפדנית בהתאם לכללים המחמירים ביותר ביהדות.
מספרן של מערכות הכשרות הנפרדות צומח בהתמדה לאורך השנים (הרשימה המלאה שלהן מפורטת למטה), ויותר ויותר משפחות הנמנות על הזרמים החרדים לא יאכלו מזון ללא חותמת הכשרות המשודרגת.
הנה כמה חותמות שניתן לראות אותן על אריזות מוצרי מזון:









מבחר חותמות "כשרות משודרגת"
של זרמים שונים בחברה הדתית בישראל
חותמת כזו מופיעה על אריזות מוצרים בחנויות ובמרכולים
הכשרות מבוססת עמוק עמוק בתודעה של החברה הישראלית.
בצה"ל מוגש לחיילים אך ורק מזון כשר, ובמטבחים הצבאיים מתקיימת הפרדה מוחלטת בין מאכלי בשר וחלב. כך נהוג גם ברוב מוסדות הציבור בארץ.
כל חברות המזון הגדולות בארץ מספקות לציבור הישראלי מזון שיש עליו חותמת "כשר", על כל אריזת ניילון או קרטון.
רשתות המזון הגדולות משתדלות לא להניח על המדפים שלהם מאכלים ללא חותמת כשר. מוצרים ללא חותמת מוצנעים בדרכים שונות, ובדרך כלל מודגש על האריזה שהמוצר "לא כשר".
מי לא אוכל כשר ?
יהודים חילונים (כ-30 אחוזים מכלל היהודים בארץ) שאוכלים כל מה שיש בצלחת ולא מעניינים אותם הלכות הכשרות. להם יש חנויות ייעודיות שמוכרות בשר חזיר, מסעדות שמגישות לשולחן פירות ים, אשפי בישול שמציעים מתכונים למאכלי בשר וחלב.
יש עוד כאלה שלא אוכלים כשר לפי התֶקֶן היהודי: ערבים מוסלמים – להם יש תקן כשרות משלהם (ה"חלאל"), ובנוסף בני דתות ולאומים אחרים שחיים בישראל, ואוכלים לפי כללים אחרים.
רשימת גופים שעוסקים במתן חותמת כשרות: הרשימה המלאה - כאן
כשר למהדרין, אחד מרבים: השגחת המערכת של הרב מחפוד
תפקיד מיוחד בתחום הכשרות: משגיח כשרות
מקדם מכירות לחנות מזון: תעודת הכשר ממוסגרת תלויה על הקיר.
עונש למסעדה סוררת: הסרת תעודת כשרות.
שאלה נפוצה של סועדים במסעדה: כשר אצלכם ?
לא בשר ולא חלב: פָּרְוֶוה
מה עושים ישראלים שומרי כשרות בחו"ל ? המדריך המלא כאן בלחיצה על הקישור
בתי עסק שמוכרים מזון לא כשר: רשימה חלקית - כאן.
זהו חלק מפרויקט "כמוסת זמן ישראל 1948-2023".
מה היא כמוסת הזמן ?
לקט נבחר של 75 תמונות מצב ישראליות כאלה שהיו ועדיין כאן איתנו. כל אחת מהן שווה הגדרה מעודכנת עם כמה מילות הסבר יחד עם טיפ טיפה היסטוריה. ככה בקטנה - וכולן יחד נכנסות לתוך כמוסת הזמן וירטואלית שתישאר באוויר למען הדורות הבאים.
אפשר לראות מה נכנס אליה בהקלקה על הכמוסה.