הפועל, מכבי, בית"ר
שלושה ארגוני ספורט, הגדולים והחשובים בישראל.
בליגת העל של הכדורגל הישראלי, וגם בליגה הבכירה של הכדורסל - כל המועדונים קשורים, בעבר או בהווה, לאחד משלושת הארגונים האלה. כך גם ברוב הענפים האחרים בספורט.
בין השלושה - "מכבי" ו"הפועל" הם הגדולים ביותר.
הם הבסיס של הכדורגל והכדורסל והאתלטיקה הקלה, וכל ענפי הספורט המוכרים בארץ, כבר למעלה מ-100 שנים. ומאז, רוב מועדוני הספורט בארץ נושאים את שמם. קבוצות של מכבי והפועל מאותה עיר, נחשבות יריבות, אפילו יריבות מרות. כל משחק ביניהן הוא "דֶרבִּי" מעורר עניין ומושך קהל רב של אוהדים משתי הקבוצות היריבות.
בית"ר הוא הקטן בין השלושה, ומוּכָּר לישראלים בעיקר בענף הכדורגל, ורק בירושלים ובתל אביב.
אז מה יש מאחורי שלושת השמות הנפוצים ביותר בספורט - אלה שרואים על החולצות של שחקנים, על שלטי הפרסומת במגרשי הספורט ובכתבות בכל אמצעי התקשורת ?
הנה כמה פרטים.
הַפּוֹעֵל
(הישראלים מבטאים אותו בחצי מלעיל: הפו-על. עם דגש באות "פּ").
הַפּוֹ-עֵל הוא הגדול ביותר בישראל.
זהו ארגון גג של הכי הרבה מועדוני ספורט הנושאים את שמו. גודלו ותפוצתו בכל ענפי הספורט, קשורים להיסטוריה של ישראל, ולממסד הוותיק ששלט בארץ במשך שנים רבות.
שמו מרמז על הרעיון שמאחורי הקמתו בתחילת המאה ה-20: ספורט למעמד הפועלים.
הַפּוֹ-עֵל החל לפעול כזרוע ספורטיבית של "ההסתדרות" – ארגון העובדים הגדול במדינה. הארגון היה חלק מהממסד שהנהיג את היישוב העברי ואחר כך את מדינת ישראל מיום הקמתה. ההסתדרות צברה כח רב במשך עשורים רבים, וזרועותיה שלטו בכלכלה, בבריאות, בתרבות ובכל תחומי החיים בישראל. בתוקף מעמדה ועוצמתה, דאגה להזרים כסף להקמה ומימון של קבוצות ופעילויות בכל ענפי הספורט במסגרת "הפועל", גם ללא מטרת רווח. הצבע האדום, הסוציאליסטי, שימש רקע לדגל ולסמל במועדוני הארגון, והדגש היה אידיאולוגי: פעילות ספורטיבית להמונים, ובמיוחד למעמד הפועלים.
הסיסמה שלהם היתה: "ספורט לאלפים ולא לאלופים".
מאחורי הסיסמה עמד העיקרון המנחה: ניצחון והישגים - חשובים, אבל בדרגה שנייה. העיקר - זה הספורט שהוא ערך בפני עצמו, ליחיד ולכלל.
בשנות ה-80 הממסד הוותיק גווע, ויחד איתו גוועה ההסתדרות עד שהתפרקה לגמרי מכל זרועותיה והוקמה מחדש במתכונת שונה.
הַפּוֹ-עֵל, הזרוע הספורטיבית שלה, נשאר ארגון גג מייעץ ומכוון. שמו ממשיך להתנוסס על חולצותיהם של שחקנים ושחקניות בקבוצות כדורסל וכדורגל, אבל כל אחת מהקבוצות – עצמאית ומנוהלת על ידי בעלים או עמותות.
רעיון הספורט להמונים לא מת לגמרי.
הַפּוֹ-עֵל ממשיך לפעול בצורה משמעותית בענפי הספורט העממי – בהם הוא לא רק מייעץ אלא גם תומך ומשתתף בארגון אירועים.
מכבי
(הישראלים מבטאים אותו בחצי מלעיל: מָכָּ-בִּי. עם דגש ב"כָּ")
מַכָּ-בִּי הוא ארגון גג של מועדוני ספורט, השני בגודלו בישראל.
הארגון הוקם בתחילת המאה ה-20 ומייסדיו נתנו לו את השם "מכבי" שמייצג מיתוס של גבורה יהודית היסטורית.
מאז הקמתו, מועדוני מכבי בכל ענפי הספורט השתייכו לאנשי המעמד הבינוני והוקמו בנפרד מקבוצות "הפועל", הארגון המתחרה. ההבדל היה ברור: "הַפּוֹ-עֵל" ייצגה את מעמד הפועלים ואת חשיבות הספורט לשם ספורט. המכביסטים הדגישו את התחרותיות ואת ההישגיות, ואת השאיפה להישגים אולימפיים.
המועדונים הנושאים את השם "מכבי", מנוהלים בניהול עצמאי ואינם נתמכים על ידי ארגון הגג, אך מקבלים ממנו הכוונה וייעוץ.
המפעל המרכזי של ארגון מכבי הוא אירוע ה"המכבייה", המתקיים אחת לארבע שנים, ובו מתחרים ספורטאים יהודים מכל העולם בענפי ספורט מגוונים.
בית"ר
בית"ר הוא הקטן בין הארגונים, ומשתייך לתנועת "בית"ר" העולמית – תנועה המבוססת על רעיונות לאומיים וממוקמת בקצה הימני של המפה הפוליטית.
הישראלים מכירים את בית"ר בעיקר בזכות מועדון הכדורגל "בית"ר ירושלים" הנחשבת לאחת הקבוצות החשובות בכדורגל הישראלי. אבל יש עוד מועדוני ספורט הקשורים עם תנועת בית"ר, בענפי הכדורגל והכדורסל, בטניס וג'ודו, ועוד. (הרשימה המלאה - כאן)
שלושת הארגונים האלה - מכ-בי, הפו-על, בית"ר - מקיימים למעשה את הספורט הישראלי.
ברמה ארצית, היריבות ביניהם - ספורטיבית, ואם צריך, הם משתפים פעולה.
ברמה העירונית - זה כבר סיפור אחר לגמרי. סיפור של יריבויות היסטוריות בין מכבי להפועל ובין שניהם לבית"ר.
היריבויות המדוברות ביותר, בכדורגל ובכדורסל, ממוקדות בשלוש הערים הגדולות – תל אביב, ירושלים וחיפה. שם קיים מתח מתמיד בין המועדונים המשתייכים למכבי, הפועל או בית"ר. המתח הזה מתודלק על ידי אוהדים נאמנים, והוא רווי בסטריאוטיפים, בצבעי הסמלים, במעמדות חברתיים, ובזיכרונות מהעבר.
הנה הבולטים שבהם:
מכבי הוא כחול או ירוק וגם צהוב, ונמצא פעמים רבות מדי בצד המנצח. יש למכבי הרבה כסף, הוא מקצוען ולוקח גביעים ואליפויות בקצב מסחרר, בארץ ובעולם.
הכי קל והכי לאומי זה להיות אוהד של מכבי.
לא צריך להשתייך למעמד חברתי כלשהו או למפלגה פוליטית. לא צריך להשפיל את היריב או לשנוא אותו. פשוט לראות את המשחק ולחכות לתוצאה. המאמנים של המכביסטים עשו את ההכנה כמו שצריך ואפשר לסמוך על השחקנים שייתנו הצגה טובה ויביאו עוד גביע או אליפות.
בית"ר זה כדורגל עם נשמה והרבה שערוריות.
בית"ר זה ירושלים. זה צהוב ויהודי לאומי. זה מפלגת הליכוד, וכל מי שנמצא ימינה ממנה על המפה הפוליטית.
יש למועדון הירושלמי כמות נכבדה של אליפויות וגביעים ויש לו אוהדים "שרופים" שמשפיעים על מהלכי הקבוצה, על השחקנים, על המאמנים ועל בעלי המועדון המתחלפים אחת לכמה שנים.
הפו-על זה אדום, ותיק ומסורתי עם אהדה שורשית העוברת מאב לבן. הפועל זה "ההסתדרות", אריק איינשטיין , שירים עבריים, וארץ ישראל של פעם. סביר מאד להניח שאוהד האדומים הוא בן למשפחה ממוצא אירופאי, הוא חנון, והוא בוחר במפלגה אחת ממרכז המפה הפוליטית או קצת שמאלה.
האוהד הנאמן של הפועל תל אביב, הפועל ירושלים או הפועל חיפה - מזכיר את מפלגת העבודה, בגלגולה הנוכחי: הוא סוג של לוזר אשר חי על הזיכרונות אך אינו מוותר ושומר על גאוות יחידה גם ברגעי השפל.
משימת חייו: לנצח את מכבי. ובאותה הזדמנות אם אפשר - גם לקחת אליפות או גביע.
זהו חלק מפרויקט "כמוסת זמן ישראל 1948-2023".
מה היא כמוסת הזמן ?
לקט נבחר של 75 תמונות מצב ישראליות כאלה שהיו ועדיין כאן איתנו. כל אחת מהן שווה הגדרה מעודכנת עם כמה מילות הסבר יחד עם טיפ טיפה היסטוריה. ככה בקטנה - וכולן יחד נכנסות לתוך כמוסת הזמן וירטואלית שתישאר באוויר למען הדורות הבאים.
אפשר לראות מה נכנס אליה בהקלקה על הכמוסה.