top of page

דוּד שֶמֶש

מחמם המים הלאומי של ישראל, ואחד מסמלי הנוף האורבני של המדינה. 

דוד שמש זו מערכת שמספקת מים חמים בלי צורך להפעיל חשמל או גז.

המערכת נמצאת על גגות של בנייני מגורים. 80 אחוז מכל בתי אב בישראל משתמשים בה ונהנים ממים חמים וזמינים כשהשמש זורחת מעל שמי הארץ, והיא זורחת ברוב ימות השנה.

איך זה עובד ? המערכת מורכבת משתי יחידות נפרדות: דוּד מים וקולט שמש:

דוּד מים (ובקיצור: דוּד) - זה מיכל מים אטום בחומרי בידוד.

קולט שמש (ובקיצור: קולט) - זו קופסת מתכת מלבנית ושטוחה, מצופה בזכוכית כהה, ובתוכה צינורות. הקולט מונח על הגג, חשוף לשמש ומונח בזווית מתאימה לקלוט את קרניה. קרני השמש מחממים מים בצינורות, שמזרימים אותם משם אל מיכל המים (הדוּד), וממנו אל הברז תוך הדירה.

בבתים ישנים, הקולט והדוד נמצאים על הגג צמודים אחד לשני, בבתים חדשים יותר – הקולט על הגג, והדוד ממוקם בדירה או קרוב אליה.

גג-קולטי-שמש-דוד-שמש-Best-links-660x330.jpg

בגג רעפים ובבניינים חדשים הקולט בחוץ - הדוד בפנים, מוסתר

דוד שמש 3.jpg

סט דוד שמש: דוּד וקולט

מערכת ה"דוד שמש" היא אחד מהסמלים הבולטים של הנוף העירוני הישראלי.

מי שמשקיף מלמעלה על בנייני מגורים בכל עיר, בכל יישוב, יכול לראות גגות ועליהם דוּדים לבנים או קולטים בצבע כהה - לפעמים ביחד ולפעמים לחוד.

יש רבים הרואים בכך פיגוע סביבתי שמכער את הנוף.

את בעלי הדירות, משתמשי המערכת, זה לא מטריד - הם נהנים ממנה, הם סומכים עליה עד כדי התמכרות, ולא איכפת להם מה יש להם למעלה, על הגג, ואיך זה נראה. ממילא הם לא מגיעים לשם. הם יעלו לגג רק אם תהיה תקלה והמים החמים לא יגיעו אל הברז שאצלם בדירה. 

וגם אז, כשיעלו לגג, סביר להניח שלא יהיה להם מושג איזו אחת מהמערכות הפזורות על הגג שייכת להם. הם יסתובבו בין צינורות מפותלים שמחברים בין דודים לקולטים וינסו לשווא לפתור את החידה "מי שייך למי". בסופו של דבר יניחו למתקיני הדודים, אנשי המקצוע, שיפתרו את תשבץ הצינורות תמורת עבודתם במחיר יקר, מחיר שמתווסף לעלות אחזקת המערכת.

דוד שמש 4.jpg

גג ישראלי: דודים וקולטי שמש

מערכת ה"דוד שמש" קיימת בישראל מאז שנות ה-50.

בשנים ההן, מיד אחרי קום המדינה, כבר היה בכל בית דוד חימום חשמלי אבל מחיר החשמל היה יקר מדי. הכלכלה עוד לא  התאוששה ממשבר מדיניות הקיצוב ("הצנע"), אזרחי ישראל שנדרשו להדק את החגורות, הוקסמו מהפטנט החדש שיכול לחסוך כסף וגם לספק מים חמים וזמינים באופן מיידי.

בשנות ה-70, בעקבות משבר האנרגיה העולמי, נקבעה בחוק החובה להתקין דודי שמש לכל דירה הנבנית בישראל, מלבד לדירות בבתים גבוהים מאוד, שבהם שטח הגג אינו מספיק לחימום מים אפקטיבי. 

מאז, המערכת נמצאת בתודעה הישראלית, ומקובעת בה כל כך עד שלא שמים לב ממש לכמה פרטים קטנים הקשורים לשימוש בה:

דוד שמש לא מחליף לגמרי את החשמל או הגזבימי חורף, כשהשמש לא זורחת, אין ברירה אלא לחמם את המים בעזרת גוף חימום חשמלי מובנה בתוך הדוד.

גם הגודל והנפח של הדוד מגבילים את המים שהוא יכול לספק - דוד קטן יספיק לשתי מקלחות, דוד גדול יותר יספיק לארבע. ואם יש יותר מארבע נפשות בבית, הם צריכים לנהל לוחות זמנים ותורנות מקלחות או להפעיל את החשמל.

ועוד משהו:

בסופו של דבר, החיסכון הממוצע של מערכת דוד שמש מסתכם ב-8 אחוזים בהוצאות החימום הביתי.

ברמת החיים העולה בישראל, יש רבים מאד שהמספר הזה כבר לא עושה עליהם רושם. הם רוצים מים חמים 24/7, בלי טובות מהשמש. יעלה כמה שיעלה. עוד כמה עשרות שקלים בחודש ? לא נורא.

ואולי זו הסיבה שבעשורים האחרונים הולך וגובר השימוש במערכות לחימום מיידי, באמצעות חשמל או גז (כמו מערכות "יונקרס").

מערכת לחימום מיידי היא ערוץ בטוח לאספקת מים באופן קבוע, בעיקר בחורף, כשהשמש מאחורי עננים. לכן אצל ישראלים רבים - שתי המערכות פועלות זו לצד זו. משלימות אחת את השנייה ולא צריך לדאוג כשיוצאים מהבית, כי כשחוזרים - המים החמים יהיו זמינים בכל מקרה בלי להדליק את הבוילר.

במלאת למדינה יובל ה-75, קשה לנתק את הישראלים מהדוד שמש.

למרות שמערכת החימום הזו אינה מקורית שלנו הישראלים, אצלנו פיתחו וייצרו והפכו אותה לבסיסית בכל בניין, בין הייתר, בזכות העובדה שקיים חוק המחייב את הקבלנים להתקין אותה בכל דירת מגורים.

ישראל נחשבת חלוצה ומובילה בעולם את ניצול השמש לחימום ביתי. המתחרה הגדולה שלה, סין, מקדמת את הרעיון לבתי האב הסיניים, אבל עדיין באופן יחסי היא רחוקה מחדירה ממשית לכל בית כמו בישראל.

ויקיפדיה: דוד שמש - כל הפרטים וההיסטוריה

 

שאלת שוכרי דירה: יש דוד שמש או דוד בוילר.

צקצוק של אסתטיקנים: דודי שמש מכערים את קו הרקיע הישראלי.

עצות של מומחים לדודי שמש: סימנים מדאיגים לבדיקה.

בלגן על גג ישראלי: קולטים, דודים, וצינורות פזורים שמחברים ביניהם.

Roofs 08.jpg

בתחרות שנערכה בשנת 2013 בין נציגי סגל דיפלומטי בישראל זכה הפולני יאצ`ק אולייניק במקום הראשון בשל הצילום המעובד 

        זהו חלק מפרויקט "כמוסת זמן ישראל 1948-2023".


מה היא כמוסת הזמן ?

לקט נבחר של 75 תמונות מצב ישראליות כאלה שהיו ועדיין כאן איתנו. כל אחת מהן שווה הגדרה מעודכנת עם כמה מילות הסבר יחד עם טיפ טיפה היסטוריה. ככה בקטנה - וכולן יחד נכנסות לתוך כמוסת זמן וירטואלית שתישאר באוויר למען הדורות הבאים.

אפשר לראות מה נכנס אליה בהקלקה על הכמוסה.

bottom of page