איך נראית היסטוריה בשלוש שורות ?
ומה יגידו על זה בעוד 1,000 שנים ?
הנה רסיסים של קפסולת זמן
החיים כידוע אינם נעצרים אפילו לא לרגע.
מה שהיום – נכון.
מה שאתמול – היסטוריה.
ומה היא ההיסטוריה ? סיכומים ופרקים קצרים עמוסים בתאריכים. שרשרת התרחשויות דרמטיות יכולות לבוא באזכור של שורה, ותהליך מדיני ארוך או מלחמת עולם יכולה להיות שאלה קצרה לנבחן בבגרות עם 4 תשובות אופציונאליות.
קצב ההיסטוריה מכתיב את השינוי המתבקש מהמסע קדימה, אל המחר המתקדם והטוב יותר - דרך חיים שנחשבה מקובלת נראית לנו היום כאמונה טפלה, אִמְרָה של מדען חשוב מתבררת כשגיאה מדעית גסה, ותרבויות שלמות נמחו מעל פני האדמה ומשמשות נושא למחקר אנתרופולוגי המנסה לפענח מה בדיוק התרחש אז לפני כך וכך שנים.
אלופי השינויים הם המדענים, המגלים כל יום משהו חדש הסותר את האתמול. הנה רק אתמול לפני אלפי שנים האמינו החכמים הכי גדולים בעולם כי כדור הארץ שטוח. לשכנע אותם אחרת פרושו היה להסתכן באצבע מסובבת ברקה לאמר: מישהו משתגע. לעיתים זה היה גם מסוכן וקשור בחיים או מוות – גלילאו גליליי, למשל.
האתמול הוא ישן, פרימיטיבי, ולא רלוונטי.
אנחנו האתמול של המחר.
האנשים שיחיו בעוד אלפי שנים, יתייחס אלינו בהתאם, ומן הסתם יקראו את השטויות שאנחנו כותבים ויתייחס בסלחנות ל"גילויים" ול"המצאות" ולכל התאוריות "החדשניות" הקובעות את חיינו, ואת הנורמות הבסיסיות של עולמנו.
בניסיון להתחקות אחר העתיד החכם יותר וה"מתקדם" יותר, הנה כמה פנינים אשר יעסיקו, אולי, את חובבי ההיסטוריה והארכאולוגיה של תחילת המילניום הבא, בערך בשנת 3022.
ונא לקחת בחשבון כמה טעויות מובנות בתוך השורות עצמן:
התיארוך יהיה מן הסתם שונה ותהיה ספירה אחרת, ההיסטוריה והארכיאולוגיה עצמן יבואו בצורה לגמרי שונה, וגם ההתבוננות לשנת 2000 תהיה משהו שאיננו מכירים בכלל. לא ככה כמו שאתם רואים עכשיו באינטרנט.
אז הנה העתיד האפשרי – לא נגענו.
איכות הסביבה
בראשית המילניום שעבר, האמינו כי אריזות ניילון וקופסאות מתכת גורמות נזק ל"אטמוספירה" – כך קראו אז לשכבת האוויר סביב כדור הארץ. מדענים קבעו כי ה"אוזון" מצוי בתוך מה שהם כינו "אטמוספירה" – היינו: שכבת מעטפת לכדור הארץ. והסבירו כי חומרים שונים הנוצרים על פני הכדור – גורמים להידלדלות האוזון עד כדי יצירת חור. "החור באוזון" – כך הוא נקרא בפיהם.
קבצי אינטרנט שהשתמרו מאותה התקופה מתארים גיוס גלובאלי של מדענים ממדינות שונות כדי לעצור את אותה התופעה שהם קראו לה חור באוזון
( קטע מתוך הספר : "אנקדוטות היסטוריות" בשנת 3018).
המזרח התיכון
בשלהי המאה ה-19 הגיעו ל"מזרח התיכון" ( האזור המזרחי של הים התיכון ) פליטים מגזע שנקרא "יהודים" שנדדו מרחבי אירופה וניסו להקים כאן מדינה שתהיה מושתתת על בסיס דתי-לאומי. המדינה שהוקמה בשנת 1948 נקראה "מדינת ישראל". אופי המשטר בה היה מה שנקרא אז "דמוקרטי" והורכב מקבוצות שונות שנקראו "מפלגות".
אגב, לאורך כל תקופת קיומה, סבלה המדינה ממלחמות עם בני העמים סביבה, בעיקר אלה אשר דגלו באמונת האיסלם ( "ערבים" ).
( מתוך: ספר היסטוריה של בית ספר גבוה להסטוריה בשנת 3003).
מוסיקה
עד לפני 1,000 שנים התנגנה מוסיקה המורכבת משירים בני 3-4 דקות. אמני התקופה סגדו למבנה המוסיקלי הקצר ושיווקו אותו בכל מיני צורות הקלטה – היו אז "תקליטים", לאחר מכן "קלטות" וגם "דיסקים".
לא מזמן מצאו ארכיאולוגים דיסק אחד כזה שנשמר משנת 2004, וניסו לפענח ללא הצלחה את המוסיקה המוקלטת עליה. במוזיאון חשוב באירופה השתמרו עד היום כלי נגינה מאותה תקופה, ובהם: גיטרה חשמלית, פסנתר וכינור.
( מתוך: אתר המוסיקה 3011)
טכנולוגיה
חובבי ענתיקות ישמחו לשמוע כי באחד המוזיאונים הגדולים בעולם, מחזיקים מכשיר קטן ועליו שורת מספרים ועליהן צג צבעוני. מדריכי המוזיאון יסבירו למבקרים כי מדובר ב"טלפון סלולארי". כך כונה אותו "פלא" שכבש את האנושות בשלהי המאה ה-20.
קבצי HTML ישנים ודהויים, מציגים תמונות של ילידי המאה ההיא, מחזיקים את המכשיר קרוב לאוזניהם ומדברים אל תוך חלקו התחתון.
המכשיר עצמו עורר התנגדות רבה בקרב שוחרי הסביבה שטענו כי הקירבה של המכשיר למוח מסבה לו נזקים בלתי הפיכים עד כדי גרימת מוות ממחלה ממארת. ההמונים נטו לזלזל בהמלצות אך לא חדלו מלקיים דיונים נרחבים אודותן.
( מתוך: "אתרי תיירות בינלאומיים" ).
תחבורה
בסוף המאה ה-20, נסעו תושבי כדור הארץ בכלי רכב ממונעים באמצעות מנוע בעירה שעבד על בסיס נפט מעובד אשר כינו אותו "דלק". הנפט הופק מקידוחים שבוצעו ברחבי העולם, ושימש חומר בסיסי בתעשייה העולמית. כיום, נותרו מספר מקומות נידחים בערבה הצפונית אשר מתיישביהן מפיקים את הנפט ממעבה האדמה ומשתמשים בו לטכנולוגיות פרימיטיביות כמו: הולכת חשמל בכבלי נחושת להדלקת נורות מאירות.
אגב, המכוניות עצמן נעו על גלגלים, וזו היתה אחת ההמצאות החשובות ביותר מאז המצאת הגלגל, אלפי שנים קודם לכן.
( קטע מסרט תעודה בערוץ תרבותי בשנת 3022).
רפואה
המחלות שהעסיקו את תחילת המילניום נגעו לאורח החיים של אותם ימים. קבוצת מחלות שכונתה "סרטן" גרמה למותם של מיליונים בכל שנה, ורופאי התקופה האמינו כי הסרטן נגרם כתוצאה משימוש מוגזם בחומרים תעשייתיים וכן מעישון "סיגריות" שהיה נפוץ בימים ההם.
"מדריך בריאות" שהשתמר במלואו על דפים מנייר, מגלה כמה עצות שנתנו מומחי הרפואה למי שמעוניינים לשמור את חייהם מבעיות בלב:
"להימנע מלהרבות באכילת כולסטרול", למשל. המומחה מסביר לקוראיו כי הצטברות כולסטרול בעורקים יכולה לגרום לסתימתם.
הדוקטורים המלומדים של תחילת המילניום עסקו בחקר החיידקים, מעין יצורים קטנים השוכנים בכל חומר אורגני, והמציאו תרופות שנועדו לחסום את אותם חיידקים שהיו בחלקם טובים ובחלקם רעים.
( מתוך: הרצאה של מלומד לפני תלמידיו המרותקים בשנת 3022).
ואם זה מה שיגידו עלינו בעוד 1000 שנים, מה שווים החיים, אם הם כל כך מהירים, וכל כך לא רלוונטיים לעתיד ?
Commentaires